Hlavní obsah

Levicová opozice ve Sněmovně poprvé narazila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na první schůzi po osmi měsících se v úterý ve Sněmovně sešli poslanci s vládou, která má jejich těsnou důvěru. Levicová opozice se do kabinetu Mirka Topolánka hned zostra pustila, sociálním demokratům a komunistům se však nepodařilo prosadit na program jednání debatu k postoji ČR k euroústavě a k vybudování radarové základny. Strany trojkoalice zařazení obou bodů těsnou většinou hlasů zabránily.

Článek

Opozici nepomohl ani hlas Miloše Melčáka, který před týdnem umožnil získání důvěry pro Topolánkovu vládu, avšak v úterý spořádaně ve všech případech hlasoval s ČSSD. Druhý z bývalých členů klubu sociální demokracie, Michal Pohanka, jednání nebyl přítomen, omluvil se.

"Vláda se snaží obcházet Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, což je v tak důležité věci nepřípustné," reagovala na neúspěch ve Sněmovně v úterý odpoledne ČSSD v tiskové zprávě, v níž připomněla, že zmocněnec pro vyjednávání o euroústavě, europoslanec Jan Zahradil (ODS) se kloní k vypracování zcela nového dokumentu. "To by však trvalo pět let, což je nemyslitelné. Chceme proto znát jasný názor vlády," píše ČSSD.

Zelení ČSSD nepodrželi

Za neprojednávání euroústavy se postavila i Strana zelených, přestože její postoj k dalšímu postupu se ne zcela kryje s názorem ODS. Předseda zelených a český vicepremiér Martin Bursík míní, že názory českého vyjednavače o euroústavě Jana Zahradila nepředstavují oficiální pozici ČR. Ta podle Bursíka není zatím přesně definovaná. "My nemáme doposud formulovanou společnou pozici k evropské ústavní smlouvě a vedeme o tom diskusi," řekl Bursík a dodal: "Dosavadní politické názory Jana Zahradila nelze považovat za oficiální pozici České republiky."

Připustil, že česká strana si politicky zkomplikovala život, když premiér Mirek Topolánek nejmenoval hlavním českým vyjednavačem o euroústavě vysokého státního úředníka jako všechny státy EU, ale politika s "velmi vyhraněným názorem na evropskou ústavní smlouvu".

Levice nepochodila ani s radarem

Komunisté také neuspěli s návrhem, aby Sněmovna na probíhající schůzi jednala o okolnostech případného umístění americké radarové základny na českém území. I ktomuto bodu hlasovala ČSSD a KSČM společně, ale nestačilo jim to.

Poslanec KSČM Vladimír Koníček řekl, že návrh na zařazení debaty o radaru do programu schůze komunisté nevzdávají.

Sněmovna jako celek se tímto tématem sice zatím zabývat nebude, zástupci vlády však budou o radaru informovat při jednání výborů. Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) oznámil, že ve středu odpoledne se sejdou ke společnému zasedání výbory pro obranu, pro bezpečnost, zahraniční a ústavně-právní. Zástupci kabinetu by tam měli poslance informovat právě o okolnostech případného umístění americké radarové základny v Česku.

Sněmovna projednala několik zákonů a novel

Poslanci v úterý rozhodli mimo jiné o tom, že intervenční centra, která pomáhají obětem domácího násilí, mají mít zákonem stanovenou podobu. Sněmovna totiž přehlasovala námitky senátorů, podle nichž je nadbytečné uzákonit zvlášť postavení tohoto typu krizových center. Poslaneckou novelu zákona o sociálních službách, která má roli a povinnosti intervenčních center přesně vymezit, nyní dostane k podpisu prezident.

Úterní jednání také naznačilo, že okruh lidí, kteří budou mít i bez příslušné prověrky přístup ke strategickým dokumentům NATO a EU, se zřejmě výrazně zmenší. Vládní novelu, která s touto změnou počítá, sněmovna hladce postoupila do závěrečného čtení.

Reklama

Výběr článků

Načítám