Hlavní obsah

Jmenování Jana Zahradila zmocněncem pro euroústavu vadí koaličním partnerům

PRAHA

Koaličním partnerům vadí, že premiér Mirek Topolánek (ODS) sám jmenoval europoslance Jana Zahradila (ODS) zmocněncem pro euroústavu. Výhrady k tomuto kroku v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce jak předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, tak šéf sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Liška ze Strany zelených.

Článek

"Jmenování mi vadí," řekl Jiří Čunek. Výhrady má nejen k tomu, že Zahradila jmenoval premiér, nelíbí se mu také jak je Zahradil v Evropě vnímán. Podobně se vyjádřil i Ondřej Liška, kterému vadí, že Zahradilovi nebyl dán žádný jasný mandát pro jednání. 

"Máme s tím problém," řekl Liška, kterému vadí, že jde o politika a ne ryzího úředníka. Též má výhrady, že jej jmenoval premiér a ne vláda. "Musí mít mandát celé vlády a měly by být jasně určeny jeho úkoly. Mandát by měl být přesně daný ." Podle něj by se to mělo změnit. To ovšem Zahradil odmítl.

"To nepřipadá v úvahu," ohradil se Zahradil. "Já nemohu být vázán na mandát vlády, to by nebylo ani v souladu s mandátem evropského poslance. Pokud by to mělo být takto, nemohl bych to vykonávat. Vládní mandát nepřipadá v úvahu, já mám volné postavení jak z hlediska českého tak i evropského zákonodárství. To, co tu slyšíme je obstrukční postup, abych byl vymanévrován z místa. Mohu být pro někoho nepohodlný".

Liška mu na to namítl, že mu nejde o to vetovat jména, že takto nemíní porušovat koaliční dohodu: "Jde nám o dobrou koaliční politiku v rámci Evropy. Víme v čem se názorově lišíme, jde nám o to, aby se respektoval názor celé koalice." Zahradilovi se však jakákoli omezení nelíbila: "Když bude vládní usnesení, nebude Zahradil, tu práci bych nemohl vykonávat ."

Přestože špičky ODS považují současný text euroústavy za mrtvý, nevyloučil Zahradil úpravu současného textu: "Je potřeba vysondovat postoj. Jsou dvě země, které evropskou smlouvu odmítly a ty se dodnes nevyjádřily, jak chtějí postupovat dále. To bude předmětem dalších rozhovorů. Já rozhovory povedu takovým způsobem, aby byla na stole různá variantní řešení."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám