Hlavní obsah

Lidovci Jurečku podrží, večírek netrápí ani koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka podle všeho odolá kritice kvůli večírku v den masové vraždy na Filozofické fakultě UK. Jeho rezignaci, kterou sám připustil, si nepřejí koaliční partneři ani vedení strany, které se k věci sejde mimořádně v úterý večer. Sám Jurečka návrh na své odvolání nepodá.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Programová konference KDU-ČSL, 21. října 2023, Praha. Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL

Článek

„Za předsedou Jurečkou jednoznačně stojím. Za celou záležitost se omluvil a toho si cením,“ sdělil Právu ministr životního prostředí a místopředseda lidovců Petr Hladík.

Jurečka podle něj do čela resortu práce jednoznačně patří. „Po dlouhé řadě neschopných ministrů za ČSSD je to konečně člověk, který narovnal nespravedlnost vůči ženám vzhledem k jejich nízkým důchodům, všechnu agendu MPSV zdigitalizoval a připravil kompletní důchodovou reformu,“ pochválil svého šéfa Hladík.

Podle mě je to úplná prkotina. Dělá se jen z komára velbloud
bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek

Ministr zemědělství a Jurečkův předchůdce v křesle předsedy strany Marek Výborný hlavu ministra práce také nechce. „Ví, že chyboval, když včas neukončil večírek, a také v následné komunikaci. Vysvětloval to novinářům i veřejnosti v Otázkách Václava Moravce. Je dobře, že to celé sdělí i celostátnímu výboru. Je to potřeba vysvětlit, ale podle mě to nemá vést k rezignaci,“ řekl Právu.

Politologové: Jurečkova rezignace je nepravděpodobná, lidovci by ještě více oslabili

Domácí

Bývalý předseda lidovců a stávající poslanec a člen výboru Pavel Bělobrádek míní, že celá situace se jen rozmázla v médiích. „Podle mě je to úplná prkotina. Dělá se jen z komára velbloud. Nevyznělo to samozřejmě celé dobře, pan předseda to pochopil a omluvil se. Už to, že dává funkci k dispozici, je dostatečné vyvození závěru,“ řekl Právu.

Nepokládá za vážnou chybu ani to, že se Jurečka do vysvětlování okolo večírku zamotal a tvrdil, že se informace o tragédii dověděl až v 19 hodin, ačkoliv tyto informace musel mít jako člen vlády již mnohem dřív. Podle něj se Jurečka jen spletl.

Za Jurečku se chystá na výboru postavit i místopředsedkyně strany Šárka Jelínková nebo šéf senátorského klubu lidovců Josef Klement. „Myslím, že se už dostatečně omluvil,“ poznamenal.

Předseda lidoveckého klubu poslanců Aleš Dufek nebo místopředseda lidovců a Sněmovny Jan Bartošek svůj názor odmítli sdělit, dokud si ministra na jednání Celostátního výboru nevyslechnou osobně. Stejný postoj zaujal i jihomoravský hejtman Jan Grolich. „Dokud se tyto věci neprojednají v nejvyšším vedení strany, nebudu je veřejně komentovat,“ řekl Právu.

Jurečka čelí kritice kvůli večírku, který se konal na ministerstvu práce v den masové vraždy na filozofické fakultě v Praze. Večírek odstartoval 21. prosince v 15 hodin, ve stejnou dobu, kdy začal vrah zabíjet. Ministr večírek neukončil ani v době, kdy již bylo zřejmé, že střelec zavraždil 14 lidí a dalších 25 zranil. O situaci jednala mimořádně i vláda, jednání se ministr osobně účastnil. Po konci jednání se však na večírek vrátil.

Všichni byli v šoku a všem chvíli trvalo, než si uvědomili, co všechno by se mělo zrušit, nebo ne
poslanec ODS Marek Benda

„Z mé strany to bylo špatné rozhodnutí, bylo to špatně vyhodnoceno i komunikováno,“ řekl v pondělí novinářům. Zopakoval, že nabídl demisi premiérovi Petru Fialovi (ODS), ten ji však odmítl. Nyní tedy dává svůj osud do rukou spolustraníků. „Nebudu aktivně navrhovat usnesení, které by mělo vést k hlasování o mém odvolání,“ poznamenal Jurečka. „Vnímám chybu v etické rovině, ale neporušil jsem žádný zákonný předpis,“ připomněl.

Je to bublina, zní z koalice

Tlak na Jurečkův konec nepřichází ani z koalice. Premiér Petr Fiala (ODS) o víkendu uvedl, že je mu celé situace líto, ale stačí mu Jurečkova omluva. Tvrdší připomínky nepřicházejí ani od ostatních.

„Nemyslím, že je to důvod k rezignaci. Omluvy od pana ministra Jurečky zazněly. Asi tam byly některé věci v komunikaci nezvládnuté, asi nebyla dobře zvládnutá bezprostřední reakce. Ale upřímně řečeno, všichni byli v šoku a všem chvíli trvalo, než si uvědomili, co všechno by se mělo zrušit, nebo ne. Připadá mi to jako přifouknutá bublina,“ komentoval situaci pro Novinky předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Ani STAN nevolají po výměně ministra. „Udělat chybu, špatně zhodnotit situaci, není neodpustitelné,“ komentoval to ministr vnitra a šéf Starostů Vít Rakušan. „Jako problém ale beru následnou nejasnou komunikaci o průběhu událostí a dlouhé čekání na podrobnější vysvětlení. Rozhodnutí, jestli má rezignovat, si musí ale vyřešit KDU-ČSL,“ dodal pro Právo a Novinky.

Místopředseda STAN Lukáš Vlček dodal, že Jurečka měl večírek zrušit a komunikovat mnohem transparentněji.

Šéf pirátského klubu Jakub Michálek míní, že rozhodnutí o osudu Jurečky není věcí Pirátů. „Byly tam trapné vytáčky, ale je to na rozhodnutí lidovců a premiéra, jaké by se z toho měly vyvodit důsledky. Došlo k nevhodnému zvážení situace a překvapuje mě, že se to řeší s tak velkým odstupem, protože to je událost z minulého roku,“ dodal.

Jurečka: Uvažuji o rezignaci

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám