Hlavní obsah

O setrvání Jurečky ve vládě rozhodnou lidovci v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O osudu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v čele ministerstva práce a sociálních věcí se rozhodne v úterý večer, kdy se bude konat celostátní výbor strany. Jurečka čelí kritice kvůli prosincovému večírku na ministerstvu, který se konal v den střelby na filozofické fakultě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„V neděli večer se konala schůze předsednictva, kde jsme situaci probírali s tím, že je mimořádný celostátní výbor strany svolán na úterý večer. Tam to probereme s tím, že já mám představu, že budu informovat o celé záležitosti tak, jak jsem o tom mluvil v neděli,“ řekl na dotaz Novinek Jurečka.

Předpokládá, že na základě této informace to výbor vyhodnotí tak, že ho buď podpoří, nebo tam zazní návrh na jeho výměnu ve vládní funkci. „Nebudu dávat aktivně návrh usnesení, které by mělo vést k hlasování o mém odvolání, ale projdu diskusí na výboru, podám vysvětlení,“ dodal. Na předsednictvu prý ale ministr cítil podporu. Každý je ale podle něj nahraditelný a strana má spoustu lidí, kteří by mohli resort převzít.

Jurečka čelí kritice kvůli vánočnímu večírku na ministerstvu, který se konal v den, kdy střelec na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zabil 14 lidí a 25 dalších zranil.

Politologové: Jurečkova rezignace je nepravděpodobná, lidovci by ještě více oslabili

Domácí

Jurečka se hájil tím, že večírek byl plánován dlouho dopředu a že se zahájením zasedání vlády skončil. Později ale vyšlo najevo, že pokračoval i poté.

Jurečka se na něj měl po zasedání vlády vrátit, v České televizi uvedl, že tam byli už jen nejbližší spolupracovníci. Za to se omluvil. „Jsem si vědom toho, že v ten čtvrtek to z mé strany bylo špatné rozhodnutí, bylo to špatně vyhodnoceno i komunikováno,“ zopakoval nyní na setkání s novináři. „Za to je znovu namístě, abych se omluvil,“ uvedl.

„Já osobně jsem na večírku nebyla. Ale pokud se týká pana ministra, budu ho podporovat na celostátním výboru. Myslím si, že svoji práci dělá nadměrně dobře,“ podpořila Jurečku jeho náměstkyně na ministerstvu, poslankyně a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková.

„Vnímám to tak, že ty souvislosti jsou více než nešťastné. Ale přesto za panem ministrem stojím a myslím, že by měl svou práci dokončit. Je to tahoun, který ji zvládá. Chybovat je lidské,“ uvedla lidovecká senátorka Miluše Horská.

„Jako ministr odvádí svou práci dobře. Kdyby to pochybení bylo z pozice ministra na ministerstvu, třeba pochybení v dávkovém systému nebo byla na ministerstvu odhalena korupce, tam si myslím, že by ta rezignace měla být. Ale v tomto případě to beru jako ‚klukovinu‘. Považuji to za malou lidskou chybu, nikoliv ministerskou,“ dodal lidovecký poslanec Jiří Navrátil, člen sněmovního výboru pro sociální politiku a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast.

Jurečka: Uvažuji o rezignaci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám