Hlavní obsah

Jurečka se omluvil za večírek: Každý děláme chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční večírek ministerstva práce, který se odehrál ve stejný čas jako vraždění na nedaleké Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, vyvolal velkou kritiku. Pokračoval totiž i v době, kdy již byly známy tragické události, během nichž ozbrojený útočník zabil čtrnáct lidí a dalších 25 zranil. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) se za něj nyní omluvil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Setkání začalo v 15 hodin. Tedy ještě dříve, než přicházely první zprávy o bezprecedentním útoku šíleného vraha,“ uvedl ministr ve svém vyjádření pro Seznam Zprávy.

„Uznávám, že jsem celou situaci mohl vyhodnotit rychleji, a kdybych měl informace v plném rozsahu dříve, akci bychom zrušili výrazně dřív. Omlouvám se, pokud naše vánoční setkání kohokoliv pobouřilo. Každý děláme chyby,“ dodal.

Jeho úřad odůvodňoval večírek dříve tím, že se vánoční setkání se zaměstnanci plánovalo několik měsíců a že skončil se začátkem mimořádného jednání vlády. Tedy v devět hodin večer. Podle serveru Extra.cz se však konal ještě okolo půlnoci.

První informace o střelbě se objevily na policejním profilu na síti X (dříve Twitter) v 15:17, zmínka o mrtvých a raněných pak v 15:32. Do médií pronikly jen o pár minut později.

Jurečka se ale podle svého dalšího vyjádření pro iDnes o události dozvěděl až kolem devatenácté hodiny. „Do té doby jsem se snažil věnovat zaměstnancům, kvůli kterým jsme celé setkání dělali. V tu chvíli jsem neměl podrobnější informace,“ konstatoval s tím, že uznává, že mohl celou situaci vyhodnotit rychleji. „Kdybych měl informace v plném rozsahu dříve, akci bychom zrušili výrazně dřív,“ dodal.

Opatření na školách po střelbě? Možná zákaz velkých tašek, rámy nejspíš jen výjimečně

Domácí

Výběr článků

Načítám