Hlavní obsah

Lidovci: Jsme na dně, protože děláme černou práci za ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovci jsou naštvaní. Jejich preference se už několik měsíců pohybují okolo dvou tří procent a ve straně narůstá a sílí skupina kritiků předsedy strany a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.

Foto: Pavel Karban

Ministr financí Zbyněk Stanjura a  ministr práce Marian Jurečka na jednání ohledně situace v huti Liberty Ostrava na ostravské radnici

Článek

Řada vlivných politiků KDU-ČSL považuje za zásadní chybu, že lidovečtí ministři nejsou ve vládě sociálním svědomím, jak slibovali. A naopak obhajují pravicové návrhy ODS, které jdou proti zájmům jejich voličů.

Poslanec a bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek vidí začátek špatných časů v okamžiku, kdy Jurečka před rokem národu s chutí vysvětloval, proč si státní kasa nemůže dovolit valorizovat důchody.

„Místo toho aby přišel ministr financí za ODS a řekl musíme do toho říznout, protože je to rozpočtově neudržitelné, hájil ten krok předseda KDU-ČSL. To považuji za zásadní politickou chybu,“ řekl Právu Bělobrádek.

Důchodci přijdou o tisíce korun letos i další roky

Ekonomika

Za stejnou chybou považuje, že Jurečka obhajoval úsporný balíček, i když ho lidovečtí poslanci podpořili jen s velkou nechutí. „Tím jsme ztratili důvěryhodnost jako sociálního svědomí vlády. Protože jsme to měli být my, kteří hájí důchodce, lidi s nižšími příjmy nebo lidi na venkově,“ dodal Bělobrádek.

Jediná šance, jak zvrátit nepříjemný trend, je podle něj víc hájit zájmy voličů. „Určitě to jde, teď se předseda postavil proti návrhu ODS na výpověď bez udání důvodů. To bylo správné politické stanovisko,“ podotkl Bělobrádek.

Teď se soustředím na to, abych to otočil
Marian Jurečka

Ještě ostřeji mluví senátor a bývalý šéf strany Jiří Čunek. „Lidovou stranu potápí, že už nezastupujeme naše voliče a nejsme sociálním svědomím vlády. Naši lídři, aby byli ve vládě, obětovali úplně všechno, a přitom s třiadvaceti poslanci nic takového dělat nemuseli,“ řekl Čunek. Lidovcům podle něj škodí i nesourodá pětikoaliční vláda. „Program Antibabiš způsobil, že nyní spolu vládnou strany, které jsou v názorových otázkách úplně někde jinde,“ poznamenal senátor.

Nespokojený s tím, že nesou příliš nákladů za nepopulární politiku vlády, je i lidovecký poslanec Ondřej Benešík. „Máme průšvihová ministerstva, kde děláme sice nutné, ale nepopulární kroky a nemáme žádné voličsky atraktivní ministerstvo, jako je obrana nebo zahraničí,“ uvedl Benešík.

Oslabený Jurečka věří v obrat

Jurečka nechce na téma upadajících preferencí a sílící vnitrostranické kritiky příliš diskutovat. „Přijďte za mnou na podzim po volbách, teď se soustředím na to, abych to otočil,“ řekl Novinkám a Právu Jurečka.

Jako předseda to má u lidovců nahnuté nejen kvůli upadajícím preferencí. Na začátku roku po skandálu kolem vánočního večírku během střelby na filozofické fakultě získal jen těsnou podporu celostátního vedení. Proto slíbil, že bude na podzim obhajovat křeslo předsedy, jen když se mu podaří zastavit propad preferencí a v nadcházejících volbách získat alespoň dva lidovecké europoslance, posílit senátorský klub a po krajských volbách mít stále jednoho hejtmana.

Jurečka zůstává ministrem, lidovci ho podrželi

Domácí

Čunek nečeká, že si lidovci Jurečku zvolí znovu do čela. „Zázraky se dějí, ale nevěřím tomu. Měl by kvůli svému zdraví i naší straně odejít z postu předsedy a už nekandidovat,“ řekl Čunek.

Také místopředseda pražských lidovců Jan Wolf odhaduje, že si delegáti sjezdu najdou jiného předsedu. „Marian je určitě nejlepší ministr sociálních věcí, ale pochybuji že delegáti sjezdu ocení, když bude znovu kandidovat na předsedu,“ řekl Wolf.

Bývalý ministr kultury Jaromír Talíř doufá, že sjezd najde do předsednictva nové lidi. „Měli bychom se odvážit zvolit kompletně nové mladší vedení. Já bych sázel na jihomoravského hejtmana Jana Grolicha,“ uvedl Talíř. O kandidaturu se zatím nikdo nepřihlásil.

Poslanec a místopředseda moravskoslezských lidovců Jiří Carbol nad Jurečkou úplně hůl neláme. „Pan předseda uznal chybu, že zbytečně tahal horké kaštany z ohně za občanské demokraty. Věřím, že už nebude dělat takové chyby a zaměří se na jiné návrhy, například na změnu sociálních dávek, aby se s nimi zacházelo hospodárně,“ poznamenal Carbol.

Zpátky domů z liberálních vod

Většina lidovců se shoduje na tom, že voliče prý také odradilo, že byli nejednotní při projednávání takzvaného manželství pro všechny. „Mateme lidi, protože vždy počítali s tím, že některé hranice jsou pro nás nepřekročitelné, a teď vidí, že někteří naši vrcholní politici v různých otázkách lavírují,“ uvedl Benešík.

Podle Wolfa by se měli vrátit na zem a postarat se hlavně o tradiční voliče. „Jsem proto, aby na podzim v KDU-ČSL vyhrál tradiční konzervativní směr, jenž osloví starší voliče, kteří se umí postarat o svou rodinu a nečekají s nataženou rukou, co mu dá stát,“ dodal Wolf.

Místo manželství pro všechny bude partnerství, schválili poslanci. Bez adopcí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám