Hlavní obsah

Jurečka zůstává ministrem, lidovci ho podrželi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zůstává ve svém křesle. Celostátní výbor lidovců ho v úterý večer podržel. Jurečka uvažoval o rezignaci v souvislosti s večírkem na svém resortu a špatnou komunikací během střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Vedení KDU-ČSL jednalo 9. ledna 2024 mj. o kauze jejího předsedy Mariana Jurečky (na snímku)

Článek

„Celostátní výbor KDU-ČSL s respektem k dosavadní práci Mariana Jurečky nenavrhuje přistoupit k personální změně ve vládě ani ve vedení strany,“ přečetl část usnesení, které výbor na jednání přijal, na tiskové konferenci první místopředseda strany Jan Bartošek.

Zároveň uvedl, že tento bod byl hlasován tajně a z 30 členů jej podpořilo 25 členů výboru.

Jurečka řekl, že na jednání výboru nabídl k dispozici jak funkci předsedy KDU-ČSL, tak funkci ministra práce a sociálních věcí. Zároveň spolustraníkům večírek i špatnou komunikaci ohledně inkriminovaného večírku znovu vysvětlil. Na tiskové konferenci se za událost znovu omluvil.

Lidovci Jurečku podrží, večírek netrápí ani koalici

Domácí

Celostátní výbor strany přijal usnesení se čtyřmi body. Kromě výše zmíněného v něm stojí, že Jurečka chyboval, když neukončil večírek včas, stejně jako chyboval v následné komunikaci směrem k médiím a veřejnosti.

Širší vedení lidovců také vyjádřilo pochopení pro negativní reakce těch, kterých se události na filozofické fakultě dotkly, a omluvilo se. Straníci rovněž v usnesení vzali na vědomí přiznání chyb a omluvu svého předsedy.

Ministr už dříve řekl, že rezignaci nabídl i premiéru Petru Fialovi (ODS), který ji nepřijal. Kauzu mu prý ministr práce a sociálních věcí dostatečně vysvětlil a omluvil se za ni.

Na ministerstvo se po vládě vrátil

Vánoční večírek měl probíhat na ministerstvu práce a sociálních věcí ve čtvrtek 21. prosince. Tedy v době, kdy střelec zavraždil 14 lidí a dalších 25 zranil na nedaleké Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Party měla pokračovat i v době, kdy již tragické události byly známy.

Úřad odůvodňoval večírek dříve tím, že se vánoční setkání se zaměstnanci plánovalo několik měsíců a že skončilo se začátkem mimořádného jednání vlády. Tedy v devět hodin večer. Podle serveru Extra.cz a iDnes.cz se však konalo ještě okolo půlnoci.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Vedení KDU-ČSL jednalo 9. ledna 2024 mj. o kauze jejího předsedy Mariana Jurečky (na snímku)

První informace o střelbě se objevily na policejním profilu na síti X v 15:17, zmínka o mrtvých a raněných pak v 15:32. Do médií pronikly jen o pár minut později.

„V 17:03 přišla SMS, že se svolává mimořádná vláda v devět večer. V 18:26 jsem si ji přečetl, odpovídal jsem na ni. Chybou bylo, že jsem okamžitě neukončil vánoční večírek. Končil mým odchodem na jednání vlády, končila živá hudba a občerstvení. Těch 400 lidí, kteří tam byli do té doby, se rozešlo,“ popisoval Jurečka v neděli v Otázkách Václava Moravce časovou osu.

Na ministerstvo se po jednání vlády, tedy přibližně kolem 22:30, prý vrátil tak, jako by to udělal normálně. „Udělal jsem v kanceláři nezbytné věci a došel jsem dolů do atria, kde zůstalo přibližně třicet lidí v okruhu nejbližších pracovníků. S těmi jsem tam zůstal,“ přiznal.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Vedení KDU-ČSL jednalo 9. ledna 2024 mj. o kauze jejího předsedy Mariana Jurečky (na snímku)

„Za celý tento postup, jednak za neukončení akce včas, jednak za špatnou komunikaci se omlouvám, mrzí mě to a štve mě, že jsem to nezhodnotil lépe,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí. Také dodal, že chybou bylo, že nezodpověděl všechny otázky, ale že „nikdy neřekl něco, co by nebyla pravda“.

Podle svého dřívějšího vyjádření pro iDnes se ale o události dozvěděl až kolem devatenácté hodiny. „Do té doby jsem se snažil věnovat zaměstnancům, kvůli kterým jsme celé setkání dělali. V tu chvíli jsem neměl podrobnější informace,“ konstatoval s tím, že uznává, že mohl celou situaci vyhodnotit rychleji. „Kdybych měl informace v plném rozsahu dříve, akci bychom zrušili výrazně dřív,“ dodal v minulosti.

Politologové: Jurečkova rezignace je nepravděpodobná, lidovci by ještě více oslabili

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám