Hlavní obsah

Lidovce povede do EP Zdechovský. O případné kandidatuře v koalici Spolu se rozhodne do září

Lídrem kandidátky KDU-ČSL do voleb do Evropského parlamentu, které se konají příští rok, bude současný europoslanec Tomáš Zdechovský. Zda bude vládní strana kandidovat v koalici Spolu, jako tomu bylo v parlamentních volbách, by se podle šéfa lidovců Mariana Jurečky mělo rozhodnout nejpozději do konce září.

Foto: ČTK

Tomáš Zdechovský

Článek

„Zdravé životní prostředí, podpora pracujících rodičů a zajištění kvalitních potravin, to jsou priority KDU-ČSL, ať už na půdě Parlamentu České republiky nebo v EU. Jsem si jist, že dnes zvolení kandidáti dokáží náš program v Evropě prosadit,“ uvedl po sobotní nominační konferenci předseda strany Jurečka.

Jedničkou lidovecké kandidátky strana zvolila nynějšího europoslance Tomáše Zdechovského. Na druhém místě bude první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř a na trojkou bude Michaela Šojdrová, která je taktéž nyní europoslankyní.

„V příštím volebním období se chci soustředit na lepší kontrolu evropských financí, bezpečnost a ochranu spotřebitele,“ popsal své priority Zdechovský.

Části lidovců Fischer jako eurolídr vadí

Domácí

Celkem strana vybrala jedenáct kandidátů, z toho čtyři ženy. Za lidovce bude kandidovat mimo jiné na pátém místě listiny nezařazený senátor a neúspěšný prezidentský uchazeč Pavel Fischer, z desátého místa se pak zkusí do EP probojovat poslanec Hayato Okamura.

Dlouhodobě se spekuluje, zda KDU-ČSL bude i do Evropského parlamentu kandidovat společně s ODS a TOP 09 v rámci koalice Spolu, v níž se dostali předloni do Poslanecké sněmovny nebo vloni do vedení Prahy. Podle Jurečky zatím žádné rozhodnutí nepadlo.

„Předpokládám, že rozhodnutí by mělo padnout do konce září. Takto se budu snažit vést ta jednání. Zvažujeme, jestli forma koaliční spolupráce Spolu pro evropské volby má opravdu potenciál nabídnout dobře vyvážený program pro voliče,“ řekl Jurečka.

Zvolené pořadí kandidátů bude platit jak v případě samostatné kandidatury, tak v koalici.

O volební výsledek, kdyby lidovci kandidovali samostatně, se však neobává. KDU-ČSL má totiž podle něj v evropských volbách „disciplinované voliče“. Za cíl si vytknul, aby lidovci měli po eurovolbách v příštím roce více mandátů než současné dva.

Pospíšil, Charanzová nebo Zahradil váhají. Většina europoslanců ale chce mandát obhajovat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám