Hlavní obsah

Lidé viní tamní vládu, říkají moravskoslezští hasiči po návratu ze zaplavené Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do svých domovů se v úterý dopoledne vrátila skupina 18 moravskoslezských hasičů, kteří pomáhali odstraňovat následky ničivých povodní ve Francii. Při jejich dvoutýdenní misi je překvapila rozsáhlost a spletitost tamních vodních cest a kanálů, ale také frustrace obyvatel, kteří viní tamější vládu ze zanedbání protipovodňových opatření.

Návrat hasičů z Francie do ČeskaVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Hasiči ze záchranného útvaru v Hlučíně a jejich kolegové z dalších stanic Moravskoslezského kraje působili v oblasti mezi městy Calais a Ardes, kde voda zaplavila rozsáhlé zemědělské plochy a řadu místních farem. Na místě jim pomáhalo patnáct kusů techniky včetně dvou velkokapacitních čerpadel schopných dohromady odčerpat téměř sedm milionů litrů vody za hodinu.

„Nebyli jsme přímo v centru postižené oblasti, ale naše přečerpávání pomáhalo se snižováním hladiny i v oblastech, kde měli lidé zatopené domy a museli je opustit,“ řekl novinářům velitel skupiny Ivo Adámek.

Právě rozsah vodních cest na severu Francie byl pro české hasiče něčím, co neznají. „Jde o oblast s rozsáhlými rovinami, je to jiný typ krajiny, než na jaký jsme zvyklí v Česku. Takže to byla pro nás nová zkušenost,“ dodal Adámek.

Foto: Aleš Honus

Návrat českých hasičů z Francie.

Mezi obyvateli oblasti podle něj panuje velká nespokojenost s prací místních úřadů. „Lidé viní tamní politiky a místní samosprávu z toho, že dopustili takovou situaci. Příčinu záplav vidí lidé v tom, že kanály a vodní cesty nebyly dlouhodobě udržovány, nebyly čištěny, a proto jejich propustnost nebyla velká. Konaly se tam i demonstrace, jedna z nich i v blízkosti našeho čerpadla, ale byla velmi pokojná, takže nás nijak neomezila,“ dodal Adámek.

Francie bojuje s povodněmiVideo: Reuters

Naopak místní lidé si práci záchranných složek pochvalovali. „Byli vděční, že jim pomáháme, protože pokles hladiny byl znatelný, takže na vlastní oči viděli, že naše práce má smysl,“ dodal Adámek s tím, že na druhé straně místní lidé neskrývali své překvapení nad tím, že na území Francie se pohybují záchranářské a hasičské týmy ze zahraničí. „To je něco, na co tam nejsou zvyklí,“ dodal Adámek.

Foto: Aleš Honus

Návrat hasičů z Francie do Hlučína.

Během náročné dvoutýdenní mise došlo nejen na práci, ale také na chvíle odpočinku, a dokonce i na vzájemné jazykové kurzy. Čeští hasiči s těmi francouzskými sdíleli společné týlové zázemí, a tak Francouze postupně učili česká slovíčka či fráze jako „ahoj“ nebo „jak se máš“.

„Také někteří členové našeho týmu začali přes mobilní aplikaci studovat francouzštinu, aby pochytili aspoň základní pojmy. Pokud jsme si nevěděli rady, tak pomohly ruce i nohy a vždycky jsme se dokázali domluvit,“ pousmál se Adámek.

Aktuálně české hasiče ve Francii v neděli vystřídala skupina dalších 18 hasičů z Moravskoslezského kraje. Čerpadla, která Češi do zaplavených oblastí přivezli, zůstávají ještě na místě. V těchto dnech se ve Francii otepluje a očekává se tání sněhu a opětovné zvyšování hladin řek. O prodloužení pomoci Francie požádala také týmy hasičů ze Slovenska a Nizozemska.

Ostrava dala za nová protipovodňová opatření více než 39 milionů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám