Hlavní obsah

V Rudolfinu se rozloučili s Kuberou

Právo, Novinky, koc, ren
Aktualizováno

Poslední rozloučení s dlouholetým teplickým primátorem a šéfem Senátu za ODS Jaroslavem Kuberou se uskutečnilo v pondělí před polednem v Teplicích. Odpoledne se konalo také v pražském Rudolfinu, kde se sešli ústavní činitelé i další hosté. Kubera zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let.

Záznam: Poslední rozloučení s Jaroslavem KuberouVideo: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

Na poslední rozloučení se zesnulým Jaroslavem Kuberou do pražského Rudolfina postupně přijížděli smuteční hosté. Krátce po půl čtvrté dorazil premiér Andrej Babiš (ANO) s ministry Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou. Za ČSSD dorazili ministři zahraničí, kultury i práce a sociálních věcí Tomáš Petříček, Lubomír Zaorálek a Jana Maláčová. Nechyběli ani další ústavní činitelé z Poslanecké sněmovny a Senátu.

Pěšky ze Sněmovny a Senátu dorazili i zástupci Kuberovy ODS jako lídr strany Petr Fiala, předseda poslanců Zbyněk Stanjura nebo pražská zastupitelka Alexandra Udženija. Rozloučit se s bývalým předsedou Senátu přišli i zástupci sněmovní opozice - Vít Rakušan, Markéta Adamová, Miroslav Kalousek nebo Vojtěch Pikal či Tomio Okamura.

Celý přenos smutečního obřadu mohli lidé sledovat na Palachově náměstí před Rudolfinem. Úvodního slova se ujal herec Tomáš Töpfer, následně promluvil Kuberův dlouholetý přítel a zároveň jeden z jeho předchůdců v pozici šéfa Senátu Přemysl Sobotka. Mezi hosty byl i bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií a jejich syn Václav Klaus ml.

Rozloučení v Teplicích

Dopoledne se do krušnohorského divadla v Teplicích k poslednímu rozloučení s dlouholetým starostou a později primátorem města Jaroslavem Kuberou, vydaly zástupy lidí. Vláda na pondělí vyhlásila státní smutek, vlajky na úřadech jsou staženy na půl žerdi a v poledne se po celé zemi rozezněly sirény.

Rakev s ostatky byla vystavena v malém divadelním sálu, u ní se střídá čestná stráž. V první vlně se s Kuberou přišli rozloučit kolegové ze Senátu, následovalo současné vedení města a poté jeho straničtí kolegové včetně šéfa ODS Petra Fialy. „Jaroslav Kubera byl člověk, který kolem sebe vždy vytvářel dobrou náladu, dokázal věci nazývat pravými jmény a byl to vášnivý bojovník za lidskou svobodu,“ vzpomněl Fiala na zesnulého kolegu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obyvatelé Teplic i politici se loučí s oblíbeným primátorem a senátorem Kuberou

Následovali zástupci různých organizací a spolků. Po nich už k rakvi proudily davy obyvatel města, téměř bez výjimky vždy s květinou. Někteří věnovali Kuberovi krátkou tichou vzpomínku, jiní se u rakve zdrželi déle. Po odchodu ze síně měli všichni ještě možnost podepsat se do kondolenční knihy.

Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Andrej Babiš na posledním rozloučení s Jaroslavem Kuberou v TeplicíchVideo: Novinky

„Byl to férový chlap, který pro Teplice udělal mnoho dobrého. Navíc byl zásadový a vtipný, což se v politice jen tak nevidí. I když jsem ho osobně neznala, cítila jsem povinnost se s ním naposledy rozloučit,“ řekla Právu paní Vlasta Procházková.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obyvatelé Teplic i politici se loučí s oblíbeným primátorem a senátorem Kuberou

Po poledni na pietu dorazil premiér Andrej Babiš. V jednu hodinu se pak s Kuberou přijel do Teplic rozloučit i prezident Miloš Zeman.

Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Karel Otcovský, Právo

Pohřeb primátora a senátora Jaroslava Kubery

Kubera, který zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic, dvě desetiletí byl senátorem. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda. Prezident Miloš Zeman se rozhodl Kuberovi posmrtně udělit Řád bílého lva.

Kubera od Zemana dostane Řád bílého lva, na jeho počest bude státní smutek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám