Hlavní obsah

Letos to na Ukrajině ještě neskončí, míní čeští poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině letos neskončí, shodla se většina Novinkami oslovených českých poslanců. Většinou se obávají, že konflikt může trvat mnohem déle. To ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obyvatele v pátek povzbuzoval, že rok 2023 bude pro Ukrajinu vítězný.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Obávám se, že tento rok válka neskončí, že to bude dlouhodobá válka. Rusko nechce opustit teritoria, která obsadilo, tak nevím, jestli dohoda je možná. Bojím se, že se s Ukrajinou nedokážou domluvit na jejím obsahu,“ řekl Novinkám lidovecký poslanec Michael Kohajda.

Podobně to vidí i zástupce hnutí STAN a místopředseda výboru pro obranu ve Sněmovně Josef Flek. „Myslím, že letos určitě neskončí. Jsme na začátku problému a začíná se do toho vměšovat Čína. Testuje sílu NATO, Evropy a spolupráce, takže si myslím, že pokud to nedopadne vítězstvím Ukrajiny, bude to mít mnohonásobnější následky do budoucna,“ varoval.

Podle něj by se ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v současné době ale hodilo válku ukončit. „Protože má nějaké geopolitické zisky a může to v Rusku prodat tak, že osvobodil ‚utlačované‘ v části Ukrajiny. Ale Ukrajině to nevyhovuje, protože ztratila své území a umřelo mnoho obránců, což jim nezapomenou. Je tam obrovské odhodlání je vytlačit, co to půjde. Takže myslím, že v tuto chvíli se o míru úplně nedá bavit,“ dodal pro Novinky.

Můžou sankce zastavit válku? A budou zase levné energie? Druhá část speciální debaty Novinek

Podcasty a pořady

„Moc bych si přál, aby to bylo letos. Mám však silnou obavu, že to bude později,“ odpověděl na dotaz Novinek poslanec TOP 09 Michal Zuna s tím, že „Putinův geopolitický hlad nelze nikdy ukojit“. „Válka skončí, až bude Ukrajina společně s podporou Západu schopna vytlačit ruské síly ze svého území,“ uvedl.

Za „spíše méně pravděpodobné“ označil konec války v roce 2023 i předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda nebo šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek. „Obávám se, že se válka ještě nějaký čas povleče, pokud se Rusko nezhroutí a Putina neodstaví,“ řekl Novinkám Michálek.

Předvídat kroky Ruska je složité

Všichni poslanci zdůrazňují, že by si konec válečného konfliktu přáli co nejdřív, v odhadech však byli někteří radši opatrní.

„Rusko a Vladimir Putin za poslední rok ukázali, že předvídat jejich kroky je strašně těžké a složité. Velmi bych si konec války přál, ale netroufám si odhadnout, jestli je to letos pravděpodobné,“ popsal předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.

Anketa

Skončí podle vás válka na Ukrajině ještě letos?
Ano
21,1 %
Ne
78,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3537 čtenářů.

Odhadovat konec války nechtěl ani šéf sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO). „Odborníci se shodují, že k žádnému rozhodujícímu momentu v příštích několika měsících nedojde. A pokud ano, nebude se odehrávat na bojišti, ale na politickém a diplomatickém poli,“ řekl Novinkám.

Místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) nebo šéf SPD Tomio Okamura pouze apelovali, že je potřeba zahájit mírová jednání.

Byl to rok bolesti, smutku a jednoty, letošek bude rokem vítězství, tvrdí Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině trvá přesně rok, Rusko zaútočilo na Ukrajinu pozemní i leteckou cestou loni 24. února. Konflikt si od té doby vyžádal životy tisíců ukrajinských civilistů a miliony dalších lidí vyhnal z domovů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek Ukrajince povzbuzoval. „Byl to rok bolesti, smutku, víry a jednoty. A zůstali jsme v tomto roce nezlomní. Víme, že rok 2023 bude rokem našeho vítězství,“ uvedl v příspěvku k výročí ruské invaze.

Vích: Válka skončí, ale ne vítězstvím Ukrajiny

Že válečný konflikt na Ukrajině opravdu letos skončí, si myslí z dotázaných českých poslanců pouze Radovan Vích (SPD). „Ale nikoliv vítězstvím Ukrajiny,“ předpověděl člen výboru pro obranu.

„Na straně Ukrajiny je možná jednota a podpora USA a Západu, ale dochází jí zdroje, materiální, finanční, ale zejména lidské. Zatímco Rusko přešlo na válečnou ekonomiku zejména ve výrobě munice a má také v záloze 25 milionů vojáků v záloze, které může nasadit po krátkém zdokonalovacím výcviku, Ukrajina již je v tomto ohledu v koncích,“ napsal Novinkám s tím, že mírová jednání očekává brzy.

Sedmiletá Amélie jako symbol války. Sněmovna připomněla výročí dílem od ChemiSe

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám