Hlavní obsah

Lenoši, ohodnotil Nečas snahu opozice přerušit jednání o škrtech

– Praha
Novinky, jim

Jednání ve Sněmovně provázely v úterý roztržky mezi opozicí a vládou. Levicové strany se snaží zabránit rychlému schválení zákonů, které kabinet potřebuje k uskutečnění svých rozpočtových cílů, což se neobešlo bez paragrafových přestřelek a verbálních inzultací. Premiér Petr Nečas pak mimo mikrofon utrousil na adresu poslanců opozice hlasujících proti prodloužení schůze po 19. hodině, že jsou „lenoši“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas ve Sněmovně

Článek

Ráno sociální demokraté napadli procedurální cestu, jakou chtěla koalice dospět k vyhlášení stavu legislativní nouze. Řádná schůze byla tedy přerušena a na odpoledne byla svolána mimořádná. Opozice však i nadále protestovala proti speciálnímu režimu s tím, že stav legislativní nouze by se měl využívat pouze ve vážných případech například v době válečného stavu.

Nečas zopakoval poslancům, že v případě neschválení předložených zákonů, které mají zavést srážkovou daň na státní příspěvek pro rozvoj bydlení, povodňovou stokorunu, balíček sociálních úsporných opatření, snížení příspěvků politickým stranám a změny na daních, hrozí velké problémy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Středočeského kraje a poslanec David Rath (ČSSD) v hovoru s expředsedou soc. dem. Jiřím Paroubkem. Pod nimi exministr vnitra Martin Pecina.

„Bude-li schválen k 1. 1. příštího roku rozpočet, a nebude podpořen legislativou, tak to budou jen prázdná čísla, dojde ke zhoršení ratingu, zvýšení deficitu, hrozí zcela prokazatelně daňové úniky,“ varoval Nečas.

Vláda se vymlouvá, tvrdí Sobotka

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky však hrozba hospodářskými škodami je jen výmluva vlády, protože prý není jisté, zda právě vládní zákony nepovedou k prohloubení schodku deficitu. Zdůraznil, že vláda chce urychlením procesu obejít opoziční síly v Senátu. Poté se pokusil o podobný trik, který již nedávno využil, a před 17:00 požádal o dvouhodinové jednání svého klubu. Sněmovna totiž běžně jedná do 19:00, pokud poslanci neschválí prodloužení jednání. Minulý týden se tak podařilo jednání prakticky přerušit.

Jenže nato vystoupil šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, který Sobotkovi připomněl paragraf, podle nějž je možné i o svolání klubu k poradě možné hlasovat. Zároveň požádal o hlasování k prodloužení jednání i po 24:00.

Předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl původně rovnou povolit svolání porady klubu, ale proti tomu protestoval Tluchoř. Zaorálek proto vyhlásil 10minutovou přestávku, aby se strany dohodly, poté ji ještě prodloužil o dalších deset minut. Do křesla předsedajícího se již nevrátil, zastoupila jej předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Komunisté na protest odešli

Nakonec většina koaličních stran odmítla dát klubu ČSSD přestávku a podpořila prodloužení jednání i po 24:00. Při hlasování opoziční strany zvedly ruce proti návrhu na prodloužení jednání, přičemž Nečas pro sebe poznamenal: „lenoši“. Poznámku si sice nechal pro sebe, ale zachytil ji mikrofon na řečnickém pultu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik pak ve vášnivém projevu odmítl postup koalice ohledně zamítnutí porady sněmovního klubu a prohlásil, že komunisté na protest opustí jednací sál, za což sklidil potlesk koaličních poslanců. Marek Benda (ODS) později ve faktické poznámce k tomu řekl, že odmalička snil o tom, že Sněmovna bude moci jednou zasedat bez komunistů.

Němcová odrazila Ratha

O další přestřelku se postaral David Rath (ČSSD), který se zostra pustil do Němcové. Nelíbilo se mu, že se Němcová chopila po přestávce vedení debaty přes to, že ji předtím dirigoval Zaorálek. Němcová se nato ohradila, že přestávka trvala už o pět minut déle, než bylo stanoveno, a jelikož nebyl Zaorálek na svém místě, bylo podle ní její povinností se řízení Sněmovny ujmout.

„Vy dodržujete jednací řád jen tehdy, když se vám to hodí. Asi jste si nevšimla, že pan Zaorálek seděl vedle vás,“ nenechal se odbýt Rath. „Asi vás překvapím - všimla, ale neseděl tam, kde měl,“ odvětila šéfka dolní komory za potlesku svých kolegů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám