Hlavní obsah

Lidé přinesli do obchůdku v centru Prahy 10 tun pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Roman Lyubka nemohl jen nečinně přihlížet, když jeho zemi napadlo Rusko. Zorganizoval proto ve Slezské ulici v centru Prahy sbírku, kam lidé mohou nosit potřebné věci. K jeho obchodu nosí věci lidé bez ohledu na národnost – Ukrajinci, Češi, Slováci, Vietnamci i Rusové. Dopoledne odhadoval, že má kolem čtyř tun pomoci, odpoledne už to bylo 10 tun. Věci odveze do Užhorodu.

Materiální pomoc pro UkrajinuVideo: Novinky

 
Článek

Roman Lyubka pochází z Podkarpatské Rusi a v Praze žije čtyři roky. Den po vypuknutí války začal organizovat pomoc. Na Ukrajině mu zůstala matka a řada přátel. „Dcera a moje paní jsou tady, ale maminka je doma, protože je doktorka a nemůže se přestat starat o své pacienty. Jsem s ní pořád v kontaktu. Máme spoustu kamarádů v Charkově, Kyjevě, po celé Ukrajině,“ uvedl Lyubka.

Brzy po vyhlášení sbírky byl doslova zavalen věcmi, které lidé přinesli. „Léky, teplé oblečení, bundy, trvanlivé potraviny, hodně jídla pro děti, hygienu, kávu, čaj, cukrovinky, energetické čokolády a takové věci. Je to radost, je mi z toho trošku těžko,“ líčil dojatě Lyubka.

Kybernetičtí šmejdi zneužívají válku na Ukrajině. Lákají z lidí peníze

Bezpečnost

Lyubka odhaduje, že lidé věnovali okolo 10 tun materiálu, které v sobotu odpoledne plánuje kamionem odvézt.

„V sobotu tu budeme ještě do třetí a čtvrté hodiny a pak pojedeme. V neděli ráno to bude v Užhorodě,“ uvedl Lyubka. Tam dobrovolníci pomoc roztřídí. Některá půjde uprchlíkům, jiná vojákům.

„Do budoucna zjistíme, co dalšího je potřeba, budeme se tomu věnovat a budeme maximálně pomáhat. Ukrajina to zvládne, a u nás se říká: sláva Ukrajině,“ uvedl Lyubka.

Je to to nejmenší, co můžeme udělat, říkají dárci

Lidé, kteří přišli věnovat potřebné věci, často narychlo vzali věci, které už nepotřebují, nebo nakoupili to nejnutnější.

„Přinesli jsme fazole, těstoviny a nějaké teplé oblečení co jsme našli doma. Bylo to narychlo, protože jsme se o tom dozvěděli před chvilkou,“ uvedla jedna z dárkyň. „Rozhodli jsme se pomoct, protože se nás to dotýká, protože Ukrajina je nedaleko,“ dodala.

„Jsem narozená v Rusku a mám příbuzné na Ukrajině. Je to pro mě těžká situace,“ uvedla Evelyna Kuznetsovová. „Chtěla jsem pomoci, jak jen budu moci. Co vím, tak naši příbuzní jsou zatím v pořádku. Modlíme se, aby to tak zůstalo,“ dodala mladá dívka.

Češi přispívají Ukrajině. Vybraly se miliony

Domácí

„Včera jsme koukali na to, co se tam děje. Je nám to moc líto. Ať válka rychle skončí,“ sdělila Vietnamka, která s manželem a dětmi přinesla obrovské množství jídla a teplé pokrývky.

„Přišla jsem pomoci Ukrajině, protože chceme, aby skončila válka,“ uvedla Ukrajinka, která žije čtvrtým rokem v Česku. „Je to to nejmenší, co každý z nás může udělat,“ dodal Čech, který přinesl teplé oblečení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám