Hlavní obsah

Deset rad, jak se vyhnout covidu podle lékárníků

– Praha

Respirátory, mytí rukou nebo respekt k ostatním, to jsou některé body z desatera pravidel, které by měl člověk podle České lékárnické komory (ČLnK) dodržovat, aby zmenšil riziko, že se nakazí koronavirem. Doporučení vycházejí ze zkušeností lékárníků za celý rok epidemie.

Foto: Zorana Jevtic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„ČLnK připravila přesně po roce aktualizované vydání svého desatera, které přináší srozumitelné rady zaměřené již přímo na onemocnění covid-19. Shrnuje v něm poznatky, které lékárníci během probíhající pandemie získali,” uvedla komora na Twitteru.

Loni se začátkem covidu v Česku byly rady lékárníků obecnější, když se věnovaly spíše respiračním onemocněním jako takovým. Doporučovali například nepropadat panice či kašlat do rukávu, nikoli do ruky. Nyní přichází s konkrétnějšími kroky, které jsou zaměřené na covid.

Desatero:

  • Používejte certifikované ochranné pomůcky dýchacích cest s dostatečnou účinností, tedy alespoň 94 procent. Jedná se o respirátory FFP2 a FFP3 či nanoroušky.
  • Ochranné pomůcky dýchacích cest noste správně, tedy na ústech i nose a dostatečně utěsněné. 
  • Nepřekračujte životnost ochranné pomůcky dýchacích cest a včas ji vyměňte za novou. 
  • Ochrannou pomůcku noste pečlivě nasazenou i mimo veřejné prostory při kontaktu v soukromí, vyjma kontaktu se členy vlastní domácnosti.
  • Dodržujte rozestup dva metry od ostatních.
  • Dodržujte karanténu. Pokud vám není dobře, kontaktujte lékaře. Je-li to možné, zůstaňte doma, i když nemáte karanténu nařízenou.
  • Často a důkladně si myjte ruce mýdlem a teplou vodou. Když si je nemůžete umýt, použijte dezinfekční prostředek. Dezinfikujte svůj mobil, kliky od dveří, volant a další předměty, kterých se často dotýkáte. 
  • Alespoň třikrát denně větrejte asi 10 minut, aby se vyměnilo maximum vzduchu v místnosti.
  • Ve společnosti se chovejte s respektem k ostatním a rozumně. Přistupujte k situaci zodpovědně.
  • Udržujte své tělo v dobré kondici a podporujte svou imunitu.

Hamáček: Naštvanost je veliká, ale musíme vydržet

Domácí

„Dodržujte prosím tyto jednoduché zásady, které mohou mít na zvládnutí pandemie nemalý vliv,“ apelovali lékárníci.

Doporučili také ověřovat informace u odborníků. „Ověřené informace sdílejte mezi své blízké. A v případě nejistoty požádejte o radu svého lékárníka,” dodali.

Minuta ticha rozezní zvony za oběti covidu

Domácí

Epidemie koronaviru v posledních dnech v Česku stagnuje, nově nakažení přibývají dál po desetitisících. Rekordní je počet hospitalizovaných i pacientů ve vážném stavu.

V zemi sice platí tvrdá protiepidemická opatření, kdy je omezené například cestování mezi okresy, do statistik ale zároveň promlouvá nově zavedené povinné testování ve firmách.

Kde jsou nakažení ve firmách? Řeči o semeništích covidu se nepotvrzují

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám