Hlavní obsah

Lékaři zachytili první letošní případ záškrtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři v ČR zachytili první letošní případ záškrtu, pacient je z Olomouckého kraje. Kromě loňského roku, kdy se v Česku objevilo pět případů, se nemoc v tuzemsku nevyskytovala od roku 1995. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Očkování proti záškrtu je v Česku povinné, podává se dětem v kombinované hexavakcíně a dalším přeočkování. Odborníci upozorňují, že ochrana není celoživotní. Návratu epidemie nemoci v Česku brání kolektivní imunita, která vzniká při proočkovanosti více než 80 procent populace.

„U pacienta z Olomouckého kraje se jedná o kožní formu infekce způsobenou bakterií Corynebacterium ulcerans, kterou mohou přenášet i zvířata,“ vysvětlila vedoucí Národní referenční laboratoře SZÚ pro pertusi a difterii Jana Zavadilová. Šlo o staršího člověka s oslabenou imunitou, který měl na noze nehojící se ránu.

Laboratoř vzorek přijala 20. ledna. „Výsledky byly nahlášeny na příslušnou Krajskou hygienickou stanici dle místa bydliště pacienta,“ dodala. Hygienická stanice prověřila i kontakty nakažené pro možné riziko nákazy.

Záškrtem se žena z Vysočiny nakazila od domácího zvířete

Domácí

Příznaky nemoci mají různou formu, objevuje se horečka, slabost a bolest v krku se zarudlými krčními mandlemi a zduřelými lymfatickými uzlinami. Kožní projevy jsou nebolestivé nehojící se vředy. Nejčastěji se záškrt projevuje jako těžká angína s šedavými pablánami, které vedou ke zúžení hrtanu i hltanu a dušení. Toxiny z bakterií mohou bez léčby proniknout do krevního oběhu a poškodit srdce, ledviny nebo nervový systém. Podrobnější data o zdravotním stavu pacienta SZÚ nemá. Již dříve ale uvedl, že 48 hodin od nasazení antibiotik nemocný není dále infekční.

V Česku se děti očkují hexavakcínou, která je zároveň proti černému kašli, žloutence B, tetanu, bakterii Heamophillus influenzae typu b a dětské obrně, po devátém týdnu života novorozence dvěma dávkami s dvouměsíčním intervalem a další dávkou mezi jedenáctým a třináctým měsícem života.

Proti záškrtu jsou pak znovu očkované v kombinaci s vakcínou proti tetanu a černému kašli v pěti až šesti letech a znovu v deseti až 11 letech. Čeští odborníci navrhli v souladu s mezinárodními doporučeními nepovinné přeočkování, na jaře loňského roku.

„V návrhu se doporučuje přeočkování proti záškrtu minimálně ve věku 25 let a 40 let, případně jako součást pravidelného přeočkování proti tetanu,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková. Proti tetanu by se lidé měli nechat přeočkovat každých deset let, lékaři ale upozorňují, že velká část populace má toto očkování expirované a musí vakcínu dostat znovu při vážnějším úrazu, kdy může k nákaze dojít.

V Česku přibývají případy záškrtu. Poprvé po 27 letech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám