Hlavní obsah

Můžeme zakázat české pivo, navrhuje šéf Střízlivého Ruska

Novinky, jem
Moskva

Rusko by mohlo v probíhající diplomatické válce s Českem zasadit ránu tuzemskému pivovarnickému průmyslu zákazem dovozu českého moku do Ruské federace. V rozhovoru pro rádio Hovoří Moskva to navrhl šéf organizace Střízlivé Rusko Sultan Chamzajev.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákaz dovozu a distribuce českého piva v Rusku by podle Chamzajeva Čechům pomohl pochopit, že ostrá prohlášení a konkrétní opatření, jako bylo vyhoštění 18 diplomatů, budou mít ekonomické dopady pro celou zemi.

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

„V Rusku spotřebujeme asi osm miliard litrů piva ročně. Několik procent z toho pochází z Česka. Musíme prostě zakázat dodávky veškerého českého piva, ať si ho tam pijí sami. Potom se proberou, začnou být zas při smyslech a převychovají se,“ věří Chamzajev podle agentury RIA Novosti.

Opatření by navíc podle šéfa Střízlivého Ruska, které bojuje s alkoholismem značné části tamním obyvatel a působí jako poradní orgán státních institucí, mělo blahodárné důsledky na snížení celkové konzumace alkoholu v Rusku.

Hamáček si předvolal ruského velvyslance a obrátí se na spojence

Domácí

Kauza Vrbětice

Chamzajev návrh zákazu dovozu českého piva přednesl v souvislosti s probíhající krizí česko-ruských vztahů. Ty jsou na bodu mrazu od sobotního večera, kdy představitelé vlády zveřejnili, že české bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z 2014.

Česko v reakci na důkazy předložené českými vyšetřovateli vypovědělo 18 ruských diplomatů, Moskva vypověděla 20 českých členů české diplomatické mise, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala. Česko nyní chystá další kroky.

Výbor: Důkazy jsou jasné, z ruské ambasády musí odejít téměř všichni

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám