Hlavní obsah

Špaček: Havel dnešním inauguracím vtiskl svůj ráz

Novinky, Magdalena Matoušková

Podle bývalého mluvčího prezidenta Václava Havla a odborníka na etiketu Ladislava Špačka si nesou všechny inaugurace Havlův odkaz. Na čtvrteční inauguraci nového prezidenta Petra Pavla se podle jeho slov lidé těšili podobně jako kdysi na Havla.

Ladislav Špaček – rozhovorVideo: Novinky

 
Článek

Z protokolárního hlediska není inaugurace složitá událost. Špaček zdůraznil, že jde pouze o složení slibu na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu.

„To všechno, co je teď kolem toho, tak to jsou jenom takové ceremoniální zvyklosti, které se vytvářely v průběhu dřívějších mandátů prezidentů. Prezident si může říct, co všechno chce a co všechno nechce,“ řekl Špaček Novinkám.

Letos je však inaugurace komplikovanější, a to kvůli velkému množství lidí, kteří chtějí nového prezidenta na Hradě oslavit. „Ta veřejnost je sice krásná, ale protokolárně a bezpečnostně to velmi komplikuje situaci na Hradě,“ říká Špaček. Je zásadní, aby se na hladkém průběhu podílely všechny tři důležité ústavní instituce, tedy Poslanecká sněmovna, Senát a Hrad.

Bělobrádek a Okamura promluvili k inauguraci, zhodnotili i Miloše Zemana

Domácí

Pro Havla byly inaugurace radostná očekávání

Podle Špačka prvního českého prezidenta Václava Havla ceremonie bavily, protože miloval setkávání s občany. Vidět nadšené davy pro něj bylo odměnou za jinak nevděčnou prezidentskou roli. Na jeho inauguracích se navíc podepisovalo divadelní pozadí.

„Víme, že takové ty detaily, které si přivedl z Divadla Na zábradlí, byly součástí těch inauguračních slavností anebo všech ostatních aranžmá, například státních návštěv, banketů a podobně,“ vzpomíná Špaček.

Každý prezident může do inaugurační ceremonie vložit cokoliv, co je v mezích ústavních zvyklostí a je realizovatelné. V minulosti jsme mohli vidět pokládání květin k soše Tomáše Garriguea Masaryka, připití z číše vína nebo setkání s veřejností. Zvyklostí byla vždy i vojenská přehlídka, kterou se ale nově zvolený Petr Pavel rozhodl vynechat.

„Můžeme se jen domnívat, že nechtěl příliš zdůrazňovat svoji vojenskou minulost, protože je ve výslužbě, je už civilní osoba. To znamená, že asi chtěl položit větší důraz na civilní složku toho úřadu,“ okomentoval tento krok Špaček.

Zároveň ocenil obnovu hymnu Te Deum, který Pavel nechá zahrát poprvé právě od dob Václava Havla. Špaček věří, že současný prezident bude Havlova odkazu dbát a často si ho připomínat i jinak, třeba otevíráním Hradu veřejnosti.

ZÁZNAM: Inaugurace Petra Pavla

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám