Hlavní obsah

Portugalská policie hlídá nošení roušek i na pláži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalsko se tento týden po několika měsících opět otevřelo části evropských turistů. Otevřené jsou kavárny, restaurace i obchody. Na tamních plážích je ale třeba dodržovat přísná protiepidemická opatření: hlídat vzdálenost mezi osuškami a neprovozovat žádné sporty. Za porušení pravidel může policie udělit pokutu až ve výši 100 eur (2500 Kč).

Foto: Borja Suarez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Portugalsko přivítá cestovatele z těch zemí Evropské unie, které evidují za posledních 14 dní méně než 500 nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Pro Českou republiku je tato hodnota 163, tudíž tuto podmínku splňuje. Do Portugalska mohou teď vyrazit občané v podstatě všech zemí sedmadvacítky s výjimkou Kypru, Chorvatska, Litvy, Nizozemska a Švédska. Uvolnění restrikcí se týká také turistů ze Spojeného království, které z Unie vystoupilo minulý rok.

Pro očkované jednou dávkou budou platit mírnější pravidla pro cestování

Domácí

Před vstupem do země je potřeba předložit negativní PCR test, který je maximálně 72 hodin starý. Úřady mohou případně potrestat i příslušnou aerolinku, která dodržení těchto podmínek nezajistila.

Aktuální opatření v Portugalsku jsou k dispozici na stránkách českého velvyslanectví v Lisabonu.

Dopravci lákají na levné cesty k moři letadlem i vlakem

Domácí

Po celém Portugalsku jsou otevřené restaurace, kavárny i hospody. U stolu může sedět maximálně šest lidí uvnitř a deset lidí na zahrádce.

Obchody mohou mít otevřeno do 21:00, platí limit pěti zákazníků na 100 m2.

Dokud si člověk nepoloží ručník, musí mít roušku

Český velvyslanec Petr Šelepa apeluje na cestovatele, kteří už se těší na portugalské pláže, aby nezapomněli na restrikce, které je tam čekají.

Do Portugalska přijelo kvůli pandemii o 92 procent méně hostů ze zahraničí

Cestování

Při vstupu na pláž, plážové promenády či na toaletu platí povinnost mít zakrytá ústa rouškou. Osušky musí být od sebe položené nejméně 1,5 metru, slunečníky pak 3 metry.

Každá pláž bude mít stanovenou maximální kapacitu a podle informací velvyslance by měl být letos stejně jako loni uveden do provozu jakýsi „plážový semafor”, který bude lidem indikovat, zda je daná pláž ještě volná.

Na přeplněných plážích bude také platit zákaz sportování.

Tato pravidla vstoupila v platnost ve středu a na jejich dodržování bude dohlížet pobřežní policie. Portugalští ministři zároveň minulý týden odsouhlasili, že za porušení restrikcí mohou lidé dostat pokutu v rozsahu 50 až 100 eur (1200 - 2500 Kč).

Portugalsko se vyhrabalo ze stejné krize jako my. Tady je odpověď, proč to v Česku nefunguje

Koronavirus

Povinnost nošení roušek na veřejnosti nadále platí všude, kde není možné dodržovat rozestupy. Jak Novinky v půlce února upozornily, právě poctivé dodržování tohoto opatření bylo podle Čechů žijících v Portugalsku hlavním klíčem k dostání se z katastrofální situace, kterou zimní vlna přinesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám