Hlavní obsah

Kvůli chybě v prezidentském slibu musel Zeman podepsat opravenou verzi

Právo, Jan Švábek, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Miloš Zeman podepsal prezidentský slib, ve kterém byla chyba. Odpoledne proto podepsal opravenou verzi. Text dodala Poslanecká sněmovna. K podpisu došlo za účasti nejvyšších ústavních činitelů. Novinky o tom informoval šéf SPOZ Vratislav Mynář.

Článek

Při sledování přímého přenosu České televize si hrubky všiml plzeňský politik Jiří Valenta (KSČM), který neváhal celou akci ihned zdokumentovat.

Foto: Jiří Valenta

Gramatická chyba ve slibu, jak ji zachytily kamery České televize.

Chyba se nachází v posledním odstavci slibu, kde má stát „Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Zeman však svůj podpis připojil pod dokument, ve kterém je slovo „nejlepšího“ nahrazeno špatně vyskloňovaným slovem „nejlepší“.

Administrativní korekce

„Záběr televize ukazovala dvakrát. Poprvé jsem si myslel, že špatně vidím, ale podruhé jsem si to zastavil a chybu uviděl,“ sdělil plzeňský a krajský zastupitel Jiří Valenta. Ten zároveň upozorňuje, že slib by z právního hlediska nemusel být platný.

„Jako politolog si myslím, že slib nemusí platit; musí totiž být bezchybný i po gramatické stránce. V Americe při posledním prezidentském slibu změnili slovosled a slib se musel opakovat,“ upozorňuje Valenta s tím, že je vzhledem k velikosti byrokratického aparátu na Pražském hradě zajímavé, že se něco podobného stalo.

Barack Obama musel opakovat celý slib
S podobnými potížemi se musel potýkat i Barack Obama při zahajování svého prvního prezidentského mandátu. Obama totiž při slavnostní přísaze v roce 2009 zaměnil slovosled, a tak musel slib později v ústraní opakovat.

Podle advokáta Jaroslava Svejkovského je důležitý především obsah dokumentu. „Chyby v psaní a počtech nečiní neplatnost právního úkonu, pokud je obsah nepochybný,“ řekl Právu Svejkovský, který je členem Legislativní rady vlády ČR.

Mynář: Je to chyba Sněmovny

Chybné písemné znění prezidentského slibu podle šéfa zemanovců Vratislava Mynáře dodala Sněmovna. Podklady, které poskytl hradní protokol, tedy i znění slibu, které Zeman odcitoval, byly podle Mynáře v pořádku.

„Je to poučení, že co si člověk neudělá sám, to nemá. Příště už se budeme raději spoléhat na Hrad,“ řekl v pátek Mynář Novinkám. Mynář odmítl, že by byl kvůli chybě v písemné verzi Zemanův prezidentský slib neplatný. Přesto odpoledne došlo k podpisu opravené verze. Možnost administrativní korekce naznačil Mynář již v první reakci.

„Podle informací od právníků je vše v pořádku a slib je platný. Platným se totiž stává tím, že nový prezident pronese text slibu s rukou přiloženou na Ústavě ČR a následně tento slib stvrdí podáním ruky předsedovi Senátu,“ uvedl Mynář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám