Hlavní obsah

ON-LINE: Miloš Zeman složil slib a ujal se úřadu prezidenta

Praha
Aktualizováno

V pátek se Miloš Zeman stal v pořadí třetím prezidentem samostatné České republiky. Po deseti letech tak v čele země nahradil Václava Klause. Lednovou prezidentskou volbu, v jejímž druhém dějství Zeman porazil Karla Schwarzenberga, završila inaugurace hlavy státu.

Miloš Zeman složil slib a ujal se úřadu prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

12:23 - Předseda KSČM Vojtěch Filip v ČT na Zemanově projevu ocenil zejména "boj proti kmotrovským mafiím". Zemanův odsudek části médií patří podle Filipa k jeho tradičnímu postoji.

Podle Filipa bude se Zemanem lepší komunikace než s oběma jeho předchůdci.

12:13 - Krátkým projevem oficiální ceremoniál skončil. Miloš Zeman se spolu s ostatními ústavními činiteli odebral zpět na Pražský hrad, kde proběhne slavnostní oběd.

12:09 -  Zeman v projevu připomněl "masarykovské republikánské tradice" a dodal, že naše dnešní Ústava v sobě obsahuje "zbytečné monarchistické prvky". Zmínil například amnestii či udělování milostí. Uvedl proto, že by uvítal její změnu, aby tato privilegia nemohla být v budoucnu zneužita. Zeman připomněl, že on sám se těchto výsad vzdá.

Následně znovu poděkoval voličům a vyslovil víru, že se všemi najde společnou řeč, aby se v příštích pěti letech podařilo "učinit republiku šťastnější, klidnější a spokojenější".

12:04 - Následuje zpěv české státní hymny a Masarykova oblíbená píseň Ach synku, synku.

12:00 - Po položení věnce se Zeman poklonil soše T. G. Masaryka.

11:58 - Zeman přichází za zvuků fanfár na Hradčanské náměstí. Od shromážděných lidí zaznívá potlesk.

11:53 - Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) uvedla, že od nového prezidenta očekává "dodržování ústavního pořádku, důstojnou reprezentaci, tvrdou práci na jemu svěřené agendě a snahu sjednocovat tam, kde se naše společnost příliš rozchází."

"Právě to poslední se zdá dnes velmi důležité, proto bych nám přála prezidenta s nadhledem a velkorysostí, prezidenta víc moudrého, než jen chytrého, prezidenta, který v lidech cílí na to lepší v nich, než na lacinou notu. Tak uvidíme," dodala vicepremiérka.

11:50 - Spolu se Zemanem by měli položit květiny k soše prvního československého prezidenta i předsedové obou komor parlamentu a premiér.

11:48 -  Miloš Zeman míří na Hradčanské náměstí, kde se pokloní soše T. G. Masaryka. Na náměstí na něj čekají davy lidí.

14:42 - Za zvuku zvonů vyšel Miloš Zeman z katedrály. Podal si ruku s několika přihlížejícími.

Zemanovi příznivci sledují inauguraci na Hradčanském náměstí Video: Novinky

11:39 - Prezident přijal klíč od korunní komory v katedrále sv. Víta.

11:37 - Miloš Zeman položil květinu k ostatkům svatého Václava.

11:34 - Přítomní pronesli modlitbu. Zeman se obrátil na církevní představitele. "Každý z nás si ve svém životě staví chrám," pronesl. "Vždy je to chrám, který zobrazuje naše životní dílo. Přejme si všichni, abychom - nebude-li nám dopřáno býti staviteli katedrál - byli alespoň staviteli o něco menších chrámů," uvedl.

11:27 - V kapli se právě předčítá úryvek z bible.

11:23 - Zeman vstoupil do katedrály. Tam jej přivítal olomoucký arcibiskup Jan Graubner a další. Ve Svatováclavské kapli se uskuteční krátká mše.

11:19 - Zeman na třetím nádvoří vystoupil před občany. Poté podél jejich zástupů prošel ke katedrále sv. Víta.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman prochází před čestnou jednotkou armády.

11:14 - Vojáci Hradní stráže rozšířili prostor pro veřejnost. Lidé se přisunuli blíže směrem k řečništi, aby měli výhled na pochodující vojáky. Rozezněly se zvony svatovítské katedrály.

11:11 - Miloš Zeman svolil k provedení slavnostního pochodu. Ten uzavírá vojenskou přehlídku.

11:09 - Prezident pozdravil vojáky: "Vojáci, nazdar!" V odpověď se mu dostalo sborové "Zdar". Na nádvoří byly přineseny historické prapory.

11:05 - Prezident Miloš Zeman předstoupil spolu s premiérem Petrem Nečasem před nastoupené vojáky. Vojenská kapela zahrála státní hymnu.

Čestná salva k inauguraci Miloše Zemana prezidentemVideo: Jiří Forman, Novinky

10:49 - Vojenské přehlídky se účastní 240 vojáků a členů Hradní stráže. Do Prahy kvůli slavnosti přijeli například příslušníci čtvrté brigády rychlého nasazení z Tábora nebo 102. průzkumného praporu z Prostějova.

10:40 - Program společné schůze obou komor parlamentu byl naplněn, následovat bude vojenská přehlídka.

10:35 - Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová novému prezidentovi popřála, ať najde vhodné spolupracovníky, a popřála mu pevné zdraví.

10:32 - Mezi ostrovy negativní deviace řadí Zeman i česká média. Slovům „upovídaní komentátoři“ plénum zatleskalo.

10:30 - Nejúčinnějším nástrojem v boji proti ekonomickým mafiím je podle Zemana zákon o prokázání původu majetku, včetně možnosti zabavení majetku s nejasným původem. Ekonomické mafie patří k "ostrovům negativní deviace".

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman skládá prezidentský slib

10:28 - Zeman si během svého funkčního období vytyčil tři cíle, a to uklidnění a stabilizaci české politické scény. V projevu také nabídl dialog všech parlamentních stran. Uvedl, že se v rozhovoru pokusí nalézt společný jmenovatel ve směřování naší země.

Druhým cílem je podpora toho, čemu Zeman již 20 let říká "ostrovy pozitivní deviace". Jsou to osobnosti, které celoživotní prací přispěly k rozvoji ČR.

10:20 - Miloš Zeman na počátku svého projevu oslovil nyní již bývalého prezidenta Václava Klause, jeho manželku a vdovu po předchozím prezidentovi Václavu Havlovi Dagmar.

10:17 - Miloš Zeman podepsal ústavou předepsaný slib. Stal se tak prezidentem České republiky. Zazněla státní hymna.

10:16 - Prezident Miloš Zeman právě s rukou na výtisku ústavy přečetl prezidentský slib. Ten zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“

Foto: Michal Doležal, ČTK

Miloš Zeman složil a podepsal na Pražském hradě prezidentský slib.

10:14 - Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová zahájila společnou schůzi komor Parlamentu, během které složí prezident Zeman prezidentský slib.

10:10 - Do Vladislavského sálu právě vstoupil prezident Miloš Zeman. Jako první políbil ruku zpěvačce Lucii Bílé.

10:08 - Za doprovodu chorálu Ktož jsú boží bojovníci byly do sálu přineseny prapory a zástavy včetně prezidentské standarty.

10:05 - Důstojníci Hradní stráže přinesli nejvyšší státní vyznamenání a historický výtisk ústavy.

10:02 - Do sálu vstoupil bývalý prezident Václav Klaus s chotí, budoucí první dáma Ivana s dcerou Kateřinou a bývalá první dáma Dagmar Havlová.

10:01 - Fanfáry v sále se rozezněly. Vstoupil předseda Senátu Milan Štěch a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Za nimi šel premiér Petr Nečas a předseda Ústavního soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman, jeho manželka Ivana Zemanová a dcera Kateřina Zemanová přichází na Pražský hrad, kde nově zvolený prezident složí inaugurační slib.

9:53 - Vladislavský sál je již zcela zaplněn. Prázdné jsou pouze židle v první řadě.

9:50 - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se v sále pozdravil s Marií Benešovou (ČSSD). "Já vám udělám předsjezdové faux pas," řekl s nadsázkou při podání ruky. Sjezd ČSSD se koná příští týden v pátek a v sobotu v Ostravě.

9:45 - Ve Vladislavském sále zasedl mezi hosty i bývalý předseda JZD Agrokombinát Slušovice František Čuba, vedle něj čestný předseda ČSSD Valtr Komárek a místopředsedkyně sociální demokracie Marie Benešová. Všichni tři se řadí mezi Zemanovy příznivce. Přišla také zpěvačka Lucie Bílá.

9:40 - Vladislavský sál, kde Miloš Zeman za 20 minut složí prezidentský slib, je už téměř zaplněný členy obou parlamentních komor a dalšími hosty.

9:35 - Do areálu Pražského hradu už dorazil i bývalý prezident Václav Klaus.

9:31 - Na Hrad dorazil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), do jehož rukou složí Zeman ve Vladislavském sále prezidentský slib.

9:28 - Na druhé hradní nádvoří přijíždějí první hosté. Mezi nimi například izraelský, ruský, dánský či filipínský velvyslanec.

9:18 - Zatímco se Miloš Zeman v reprezentačních prostorách Hradu připravuje na slavnostní ceremoniál, shlukují se venku davy lidí. Celé dění budou moci sledovat na velkoplošných obrazovkách.

9:11 - Ladislav Špaček, odborník na etiketu a bývalý poradce Václava Havla, upozornil v České televizi, že by se prezident, který ještě nesložil inaugurační slib, podle pravidel vůbec neměl pohybovat na Pražském hradě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman, jeho manželka Ivana Zemanová a dcera Kateřina Zemanová přicházejí na Pražský hrad, kde nově zvolený prezident složil inaugurační slib.

9:05 - Miloš Zeman s chotí a dcerou prošli za doprovodu fanfár přes první nádvoří do Matyášovy brány.

Miloš Zeman dorazil na Pražský hradVideo: Novinky

9:04 - Vojáci Hradní stráže symbolicky otevřeli bránu Gigantů budoucímu prezidentovi. Ten přišel v doprovodu své manželky Ivany a dcery Kateřiny. Zazněly fanfáry.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

9:01 - Zhruba minutu po 9. hodině dorazila na Pražský hrad kolona s Milošem Zemanem.

8:53 - Sympatizanti Miloše Zemana na hradním nádvoří mají kolem krků šály s podobiznou budoucího prezidenta. Do Prahy se vydali z různých koutů republiky.

8:50 - Na Pražském hradě už čekají nastoupeni vojáci Hradní stráže. Vůz s Milošem Zemanem by měl dorazit co nevidět.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vojáci posádkového velitelství připravovali 8. března ráno v Praze na Petříně děla, z nichž vypálí čestnou salvu poté, co Miloš Zeman složí prezidentský slib a odezní státní hymna.

8:45 - Zeman v pátek mimo jiné také převezme klíč od dveří korunní komory v katedrále sv. Víta, kde jsou umístěny korunovační klenoty. Prezident je jedním ze sedmi držitelů klíčů od klenotů. Dalšími jsou předsedové Senátu, Sněmovny a vlády, primátor Prahy, primas český a probošt Metropolitní kapituly.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miloš Zeman (uprostřed) se 8. března krátce po osmé hodině vydal ze svého bytu v Praze-Stodůlkách na Pražský hrad, kde složí prezidentskou přísahu a ujme se úřadu hlavy státu.

Po vzniku samostatné ČR v roce 1993 se stalo tradicí, že nově zvolený prezident umožnil veřejnosti korunovační klenoty na Hradě zhlédnout. Za Václava Klause byly klenoty vystaveny v letech zvolení 2003 a 2008. Zda i po nástupu nového prezidenta budou korunovační klenoty vystaveny, zatím není jasné. „Tuto záležitost budeme řešit po inauguraci,“ řekla Právu Zemanova mluvčí Hana Burianová.

8:30 - Slavnostní schůze komor parlamentu se nezúčastní 35 z 281 zákonodárců. Podle předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) se ale nejedná o žádnou skupinovou akci. Dorazit by však měl například Zemanův protivník z druhého kola volby Karel Schwarzenberg.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miloš Zeman při odjezdu ze svého bydliště na Pražský hrad.

8:23 - Na Hrad dorazily už i první autobusy s příznivci Miloše Zemana z řad Strany práv občanů, jíž je Zeman čestným předsedou.

8:22 - Inaugurace je spojena s dopravními omezeními v okolí Hradu. V době, kdy bude probíhat ceremoniál, nebudou moci nad Hradem přelétávat letadla. Podle informací policejního prezidia sahá bezletová zóna do výšky zhruba dvou kilometrů nad zemí a její průměr je rovněž dva kilometry.

Foto: Petr Horník, Právo

Inaugurace Miloše Zemana omezí dopravu v okolí Hradu

8:19 - Krátce po 8. hodině ráno vyrazila kolona s Milošem Zemanem z pražských Stodůlek na Pražský hrad.

Součástí příjezdu Miloše Zemana na Hrad bude symbolické otevření areálu, který byl uzavřen o půlnoci na pátek, když vypršel mandát Václava Klause.

Kolona dorazí na Hrad v devět hodin ráno. O šedesát minut později bude ve Vladislavském sále zahájena inaugurace, kdy nový prezident složí slib. Pak zazní státní hymna, do jejíchž tónů zazní salvy z děl. Armáda bude mít v sále svého člověka, který dá vysílačkou pokyn na Petřín k zahájení slavnostní palby. Výstřely jsou přitom slyšet až pět kilometrů daleko.

Součástí aktu bude i uctění památky sv. Václava v katedrále sv. Víta. Proběhne dvacetiminutová pobožnost, jejíž součástí bude nově modlitba za vlast. Do svatováclavské kaple se Zeman v doprovodu manželky Ivany odebere po složení slibu a absolvování vojenské přehlídky.

Po skončení pobožnosti a projevu prezidenta zazpívá sbor Svatováclavský chorál z roku 1368. Zemanova prezidentská inaugurace tak nebude obsahovat Te Deum v katedrále, jak tomu bylo za Václava Havla. Nový prezident opustí svatováclavskou kapli za zpěvu chorálu Hospodine, pomiluj ny! a přemístí se na Hradčanské náměstí, kde položí květiny k soše T. G. Masaryka.

Anketa

Bude podle vás Miloš Zeman dobrým prezidentem?
Ano
55,9 %
Ne
44,1 %
Celkem hlasovalo 70100 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám