Hlavní obsah

Kunderův hrob v Brně, přeje si rodina i město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Milan Kundera si přál být pochován v rodném Brně. A zdá se, že by literárnímu velikánovi, který zemřel v úterý ve věku čtyřiadevadesáti let v Paříži, mohlo jeho přání splnit. Právu to potvrdili primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) i Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny, jež spravuje Kunderův archiv a knihovnu.

Foto: ČTK

Milan Kundera

Článek

„V současnosti domlouváme další kroky s Brnem, které se osobou paní primátorky zavázalo tuto část Kunderova přání splnit. Mohl by spočinout v čestné části na brněnském ústředním hřbitově,“ prohlásil Kubíček.

Potvrdila to i primátorka Vaňková. „Jsme v kontaktu s rodinou Milana Kundery, a pokud toto přání bude přetrvávat, jsme připraveni poskytnout místo na čestném pohřebišti na ústředním hřbitově. Pro město Brno by to byla velká pocta,“ zdůraznila primátorka.

„Už dříve bylo domluvené, že bude Milan Kundera pohřben v Brně. Chtěl to on i jeho manželka Věra. Kdy a jak to bude, to teď ale nelze říct,“ řekl Právu šéfredaktor nakladatelství Host Miroslav Balaštík.

Jakub Češka: Neexistuje nikdo, kdo by mohl na Kunderu navázat

Kultura

Informace o spisovatelově pohřbu zatím nejsou. Podle ČTK je nemá ani české velvyslanectví v Paříži.

Milan Kundera se narodil 1. dubna 1929 v Brně, později studoval a působil v Praze a skoro polovinu života poté strávil ve Francii.

Jeho dílo a osobnost připomene i festival malých knižních nakladatelů, knihkupců a čtenářů Knižní lázně, který se odehraje ve dnech 21. a 23. července na kolonádě Maxima Gorkého v Mariánských Lázních. Ve čtvrtek to oznámili organizátoři akce.

KOMENTÁŘ: Bez Francie by Kundera nebyl Kunderou – Petr Janyška

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám