Hlavní obsah

Kulhánek: Kvůli Tálibánu musíme aktivněji spolupracovat s Čínou či Katarem

– Praha

Česko bude muset po pádu Kábulu akceptovat realitu v Afghánistánu a usilovat o aktivnější spolupráci se zeměmi, které mají kontakty na Tálibán. V reakci na vývoj v Afghánistánu to ve středu ČTK sdělil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Foto: ČTK

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek

Článek

Jaké budou vztahy s Českem, je podle něj předčasné říkat. Označil za velký otazník, co se nyní bude v zemi dít a zda nevypuknou vnitřní ozbrojené konflikty.

„Po pádu Kábulu bude nutná větší dávka realismu v zahraniční politice a budeme muset akceptovat realitu v Afghánistánu,” uvedl ministr.

Úkolem diplomacie podle něj vždy, i za těch nejsložitějších podmínek, je navazovat a udržet alespoň základní komunikační kanály.

Výsadkář: Afghánci se neobětují za stát

Domácí

„Už teď je jasné, že NATO a EU, včetně České republiky, budou v případě Afghánistánu muset usilovat o aktivnější spolupráci s regionálními hráči, jako jsou Pákistán, Čína nebo Katar, které mají kontakty na Tálibán,” poznamenal.

To bude podle něj důležité například pro zvládnutí případné nekontrolované migrace z Afghánistánu. „Teď je tedy také předběžné říkat, jaké budou naše vztahy s Tálibánem,” podotkl.

Dodal, že o nutnosti více komunikovat s klíčovými regionálními hráči mluvil na úterním mimořádném zasedání ministrů zahraničí Evropské unie k Afghánistánu.

Třetí evakuační speciál odstartoval z Kábulu, veze 78 lidí

Svět

V zemi podle něj budou nyní probíhat pokusy sestavit nové vlády. „A je velký otazník, co se v zemi bude dít a zda nevypuknou vnitřní ozbrojené konflikty uvnitř země,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám