Hlavní obsah

Kubice na Hradě vysvětloval Klausovi sledování telefonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přijal v pátek odpoledne ministra vnitra Jana Kubiceho. Chtěl od něj vysvětlení sledování telefonních hovorů spolupracovníků Ladislava Jakla a Jiřího Weigla. Kubice po jednání uvedl, že budou přijata opatření, aby se podobný případ neopakoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus přijal ministra vnitra Jana Kubiceho

Článek

"V tomto týdnu se zase v naší zemi vynořilo téma odposlechů, výpisů z telefonních rozhovorů. Téma, o kterém já jsem opakovaně komunikoval s předcházejícími ministry vnitra, zejména panem ministrem (Ivanem) Langrem. Tak se chci zeptat pana ministra, jak to vidí a jaké má na to názory," řekl Klaus při přijetí ministra.

Kubice po schůzce konstatoval, že celý případ není pouze pochybením jednotlivce a je třeba přijmout opatření, aby se podobná záležitost nemohla opakovat. Případ prý rozhodně nebude uzavřen v řádu dní.

Dodal, že na počátku šetření nemusí policista vědět, komu telefonní číslo patří, nicméně ve spisu nemohou po uzavření případu zůstat čísla monitorovaných telefonů, která nejsou ztotožněna s konkrétní osobou. "To mě trošku děsí," konstatoval ministr.

O sledování telefonů žádal policista z Varnsdorfu děčínský soud. Ten sledování povolil, aniž by věděl, komu čísla patří. Kromě Jakla a Weigla byl například sledován i telefon předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Kdo policistu o sledování telefonů požádal, se šetří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám