Hlavní obsah

KSČM míří k vyslovení nedůvěry vládě

Právo, ada, nig

Babišova menšinová vláda ANO a soc. dem. má na kahánku. Komunisté se totiž podle dostupných informací přiklánějí k vyslovení nedůvěry. V pondělí skončila pro stranické organizace KSČM lhůta pro jejich vyjádření, jaký postoj mají poslanci při hlasování vůči vládě zaujmout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a místopředseda Stanislav Grospič na archivním snímku

Článek

„Nemáme zatím stanovisko od všech, proto zatím nemohu udělat závěr. Z těch došlých, a těch je více než polovina, zatím nejmenší podíl hlasů podporuje to, aby se komunističtí poslanci zdrželi hlasování. Největší počet je pro varianty buď odejít ze sálu, nebo hlasovat aktivně pro vyslovení nedůvěry,“ řekl v pondělí Právu šéf strany Vojtěch Filip.

Filip: Vláda selhala v zahraniční politice

Ten se v podvečer sešel s Andrejem Babišem (ANO). „Informoval jsem ho, že postoj našich poslanců ještě není uzavřen, ale větší podíl stranických organizací je pro vyslovení nedůvěry. Jak to dopadne, budu moci říci až po středečním jednání výkonného výboru. Já budu doporučovat, aby poslanci KSČM hlasovali pro nedůvěru,“ komentoval schůzku Filip.

Babiš povečeřel se Zemanem. Postoj KSČM k jeho vládě se dozví až ve čtvrtek

Domácí

„Důvody, pro které my nedůvěřujeme vládě, jsou zcela jiné, než které navrhuje pravice,“ uvedl. Jedním z nich je podle Filipa úplné selhání vlády v zahraniční politice.

„Nejde jen o kauzu Vrbětice, kdy vláda vyhostila ruské diplomaty, což byla sólo akce bez koordinace se spojenci v EU i mimo ni. Další obdobnou sólo akcí je i postup v případě Běloruska, protože je evidentní, že tamní letecká společnost Belavia nemá s incidentem nuceného přistání letadla Ryanairu nic společného, a tak rozhodnutí vlády zakázat jí lety do ČR může poškodit i českou ekonomiku,“ vysvětlil Filip důvody nesouhlasu s vládou.

Chybí osm hlasů

Jak dodal, vadí jim i rozhodnutí ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD), který se připojil k odmítnutí květnových prezidentských voleb v Sýrii, kde zvítězil Bašár Asad a které tamní opozice i západní země označily za nelegitimní.

Mimořádný sjezd a volba nového vedení KSČM do říjnových voleb nebude

Domácí

Za vážný důvod, proč komunisté chtějí podpořit nedůvěru vládě, považuje Filip to, že kabinet zásadně neplní kroky k sedmiletému plánu stabilizace veřejných financí. „To, že jsme hlasovali pro státní rozpočty, je v přímém rozporu s tím, na čem jsme spolupracovali,“ podotkl Filip.

Ačkoli schůze dolní komory k vyslovení nedůvěry zatím není svolaná, podle šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se očekává, že se poslanci k hlasování sejdou ve čtvrtek. Ke svolání zatím chybí koalici Spolu podpisy Pirátů a STAN, kteří je podle pirátského předsedy Ivana Bartoše připojí v úterý. Podmínkou pro ně byl definitivní odjezd ruských diplomatů.

Filip: Teď není čas na vnitřní stranické spory

Domácí

K vyslovení nedůvěry je třeba podpora 101 poslance. Opozice, tedy ODS, TOP 09, KDU­-ČSL, Piráti a STAN i s Okamurovou SPD mají 87 křesel. Spolu se třemi členy Trikolóry a třemi nezařazenými poslanci, kteří vládu také nepodporují, dají dohromady pouze 93 hlasů. Bude třeba, aby získali na svou stranu nejméně osm hlasů z KSČM. Strana má 15 poslanců.

Její poslanci řeknou své stanovisko až po jednání svého výkonného výboru, který vyhodnotí anketu mezi stranickými organizacemi. To chce Filip svolat na středu. Poslanecký klub se tedy rozhodne až ve čtvrtek, těsně před hlasováním.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

I kdyby Sněmovna vyslovila menšinovému kabinetu nedůvěru, prezident Miloš Zeman již řekl, že ho nechá dovládnout do voleb i bez důvěry.

Reklama

Výběr článků

Načítám