Hlavní obsah

KSČM: Jsme připraveni vládnout

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté tvrdí, že jsou personálně i odborně připraveni usednout v ministerských křeslech. Bariérou pro vznik společné vlády ČSSD a KSČM je ale nadále takzvané bohumínské usnesení, které oranžovým takové spojenectví zakazuje. Ledy se však hnuly – soc. dem. se nebrání debatě o zrušení usnesení, které už nepovažuje za modlu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„KSČM je připravena, říkáme to dlouhodobě. Každý z našich odborníků má lepší kvalifikaci než členové současné pravicové vlády,“ řekl v úterý Právu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Stejně jako předseda Vojtěch Filip ovšem nechce soc. dem. radit, zda tzv. bohumínské usnesení zrušit.

„Je to ryze věcí ČSSD. Nehodlám jim radit nebo do toho zasahovat,“ dodal Kováčik.

Soc. dem. se přestala bránit diskusi o zrušení zákazu vládní spolupráce s komunisty. „Není to žádná modla, svému účelu posloužilo, po volbách se k tomu můžeme vrátit,“ prohlásil v úterý k usnesení místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Stranický lídr Bohuslav Sobotka má totožný názor. „Pokud by levice měla většinu v příští Poslanecké sněmovně, tak si myslím, že je legitimní otázkou tuto debatu otevřít,“ uvedl.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek na otázku, zda je po krajských volbách na místě debata o zrušení bohumínského usnesení, uvedl: „V ČSSD není žádné téma k diskusi tabu, Bohumín ale není o komunální a regionální politice,“ sdělil. Osobně je ale Hašek zastáncem platnosti usnesení. Uvedl to v České televizi.

Komunisté podle něj dluží za svou minulost omluvu české společnosti i ČSSD, jejíž představitelé byli za minulého režimu perzekvováni. Usnesení by podle Sobotky mohla soc. dem. zrušit na mimořádném sjezdu, který by se sešel hned po volbách, pokud by se samozřejmě k takovému kroku neodhodlala třeba už na stranickém sjezdu příští rok v březnu v Ostravě.

Sobotka je pro menšinovou vládu

Sobotka ale v tuto chvíli prosazuje spíše variantu menšinové vlády ČSSD s podporou komunistů, kterou v rozhovoru pro Právo označil za životaschopnou. Tento model si ostatně soc. dem. úspěšně vyzkoušela například ve Středočeském kraji.

Právě pro takové řešení se vyslovil předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Soudí, že model menšinové vlády by veřejnost akceptovala. Pro rušení zákazu společného vládnutí s komunisty nevidí důvod. „Nejsem pro to, abychom usnesení rušili, stále má smysl,“ uvedl.

Pro zrušení zákazu vládní spolupráce s komunisty se naopak jednoznačně vyslovil děčínský poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Bohumínské usnesení ČSSD je přežité a nemá v současné politice opodstatnění,“ sdělil.

Anketa

Vadila by vám KSČM ve vládě?
ano
57,3 %
ne
42,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42514 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám