Hlavní obsah

KSČM chce měnit podmínky pro toleranci vlády. S ANO se sejde příští týden

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunisté v čele s Vojtěchem Filipem chtějí změnit podmínky pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Vládu chtějí tlačit do zavedení dvojí daně pro fyzické osoby, což kabinet dosud odmítal. Zástupci vlády i KSČM by měli o podmínkách podle ČTK jednat příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda komunistů Vojtěch Filip

Článek

„Jak jsme měli sedm bodů pro toleranci vlády, tak jsme nepočítali s tím, že přijde krize,“ uvedl dříve Vojtěch s tím, že chce s vládou o těchto bodech jednat.

Mezi ně nyní patří například růst minimální mzdy, zdanění církevních restitucí, udržení kvalitní zdravotní péče nebo ochrana přírodních zdrojů před zcizením do zahraničních rukou.

Vláda nemá jisté hlasy KSČM pro zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard

Domácí

Termín schůzky zatím s premiérem Andrejem Babišem (ANO) Filip přesně nestanovil. Jak chce podmínky spolupráce s vládou upravit, nechtěl před jednáním předjímat.

Komunisté chtějí dvojí zdanění

Nicméně při vyjednáváních o podpoře rozpočtového deficitu 500 milionů korun komunisté zdůrazňovali dopad plánovaného zadlužení na hospodářství a domácnosti. Na splácení se podle nich mají více podílet firmy. Vyšší zdanění firem ale kabinet dosud odmítá.

Šéf KSČM Filip se musí omluvit Fajtovi, rozhodl soud

Domácí

Naplňování toleranční smlouvy řeší komunisté s Babišem pravidelně. Před rokem ocenili růst minimální mzdy, valorizaci důchodů a nezvyšování spoluúčasti pacientů.

Šéf KSČM Filip si stojí za slovy o neofašismu českých politiků

Domácí

Vadilo jim, že kabinet nepřipravil změnu právní ochrany vod. Návrh speciálního ústavního zákona nyní připravuje ministerstvo životního prostředí s resortem zemědělství.

Část komunistů zároveň s podporou vlády, jak ji Filip vyjednal, nesouhlasí a viní ANO z odčerpávání voličů KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám