Hlavní obsah

Česká příroda přetéká turisty. Davy by se měly usměrnit

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká příroda a zejména její největší lákadla čelí kvůli davům turistů přelidnění. Pokud správci parků a chráněných krajinných oblastí nepřijdou s chytrými řešeními, například se zaváděním jednosměrných stezek nebo vstupného, budou se problémy ještě zhoršovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Účastníci jednoho ze školních výletů pod vrcholem Sněžky.

Článek

Vyplývá to z výzkumu brněnské Mendelovy univerzity. „Nutné je, aby davy prořídly, a to co nejdříve. Pokud se tak nestane, lidé budou odcházet z výletů znechuceni. S davy lidí ve městech jsou schopni se smířit, přírodu ale chce mít každý sám pro sebe,“ řekl Právu Stanislav Mokrý z Mendelovy univerzity, který zkoumal pocity desítek lidí ve vztahu ke zvyšujícím se počtům turistů v přírodě. Každý z testovaných měl nasazeny speciální brýle a prohlížel si fotky známých destinací.

Zátěžový test Sněžkou

Zařízení zaznamenávalo, čemu jeho zrak na snímcích věnuje pozornost. Měřila se každá milisekunda. Z výzkumu vyplývá, že turista je ochoten snést v navštívené přírodní lokalitě skupinku maximálně dalších pěti lidí. Pokud je jich více, nastává u něj znechucení a odpor.

Jižní Čechy lákají turisty na lásku

Cestování

Nejcitelnější byl rozdíl v chování lidí při prohlídkách vrcholu Sněžky. Na zidealizované, romantické záběry bez lidí všichni reagovali pozitivně. Pak jim vědci ukázali realitu, tedy fotografie s početnými skupinami lidí. „Tak tam já tedy rozhodně nejdu,“ zněla odpověď.

Problémem podle Mokrého je, že turisté všude vidí romantické snímky přírody bez lidí a při toulkách přírodou očekávají klid a ticho. Realita se ale na mnoha místech podobá pražskému Václavskému náměstí.

Krkonoše úpí pod náporem turistů

Cestování

Podle Mokrého se v uplynulých letech v Česku nákladně budovaly rozhledny, vytvářely nové stezky a opravovaly památky. Základní turistická infrastruktura je hotová, zbývá ale usměrnit davy.

Jedním směrem a za poplatek

Příkladem je budování jednosměrných stezek, což se osvědčilo v kaňonech Slovenského ráje. Turista tak nepotkává zástupy vracejících se výletníků. To, zda naplánovaný výlet stojí za to, mohou napovědět webkamery na vstupech na stezky s podrobnými radami ochranářů, kdy je nejvhodnější čas na výlet.

Mokrý nezavrhl ani zavádění symbolického vstupného, o jehož zavedení se vášnivě diskutuje například v případě zámeckého parku v Lednici na Břeclavsku. Tamní kastelánka Ivana Holásková doporučuje projít se parkem nejlépe v předjaří, tedy v dubnu, a pak až na konci října. Turisté se tak vyhnou davům. Například v jeskyních Moravského krasu je nejvhodnějším termínem k jejich návštěvě zima, kdy jsou skupinky návštěvníků prořídlé.

Zámecký park v Lednici je zatím bez vstupného

Cestování

„V krasu se vyplácí rezervační systém pro vstupy do jeskyní, stejně jako vybudování jednosměrných tras pro horská kola v Jedovnicích. Sám mám čerstvou zkušenost s davy turistů na Broumovsku. S toulkami přírodou to nemělo nic společného,“ řekl Právu vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.

Reklama

Související články

Blansko pozve turisty do neexistující tvrze

Na místa, kde kdysi stávala tajemná středověká tvrz, pozve v příštím roce turisty radnice v Blansku. Pozůstatky byly objeveny teprve loni. Nikdo nezná její...

Výběr článků

Načítám