Hlavní obsah

Kritika korespondenční volby otevírá ANO cestu ke zpochybňování voleb, varuje politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korespondenční volba se dostane k Ústavnímu soudu, předpokládají experti. Ze strany hnutí ANO může kritika zákona znamenat také přípravu ke zpochybňování výsledků voleb. „Vzorem můžou být američtí republikáni,“ naznačil politolog Jan Bureš.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Volební štáb Andreje Babiše pro prezidentské volby v sobotu 28. ledna 2023.

Článek

Zákon, který do českého volebního řádu zavádí možnost korespondenčního hlasování pro lidi žijící v zahraničí, vadí zejména ANO a SPD, které tradičně mívají mezi Čechy žijícími za hranicemi výrazně menší podporu než současné vládní strany.

„Argumentace opozice je účelová,“ míní Bureš. „ANO v podstatě koalici říká, že ve chvíli, kdy nevyhraje ve volbách v zahraničních okrscích, použije to ke zpochybňování voleb. Obstrukcemi si nyní připravuje půdu. Stejně to dělají populisté v USA,“ míní Bureš.

Argument ANO, že korespondenční volba prolomí ústavní právo na tajnou volbu, nepokládá za relevantní. „To bychom mohli zpochybnit i volby standardní. Protože většina voličů si i dnes hlasovací lístky prohlíží a vybírá doma. Lidé o tom diskutují v rodinách,“ argumentuje politolog.

Dřív se ANO ke korespondenční volbě i euru hlásilo. Teď je razantně proti

Domácí

Podle něj je potřeba po vzoru evropských zemí korespondenční volbu zavést, aby se lidé žijící v cizině mohli bez problémů do hlasování zapojit. „Fakticky teď některým z nich jejich volební právo znemožňujeme, protože je nedostatečné množství konzulátů, kam mohou voliči v zahraničí dojet,“ poznamenal pro Novinky a Právo Bureš.

Korespondenční volba se podle něj dá připravit kvalitně, aby se zamezilo jakýmkoliv podvodům.

Kupčení s hlasy nezabrání ani stávající způsob voleb

S tím souhlasí i ústavní právnička Marie Zámečníková. „Zákon musí být připraven tak, aby tajnost voleb, která je ústavní premisou, byla zachována. Podle mého názoru to je možné, ostatně v zahraničí funguje korespondenční volba dnes již běžně,“ uvedla pro Novinky a Právo.

Domnívá se, že vzhledem k politickému tématu změnu nakonec přezkoumá Ústavní soud, na který se velmi pravděpodobně opozice obrátí. „V takovém případě bude Ústavní soud posuzovat, zda je v přijatém znění zákona ústavní premisa tajnosti voleb naplněna,“ dodala.

Další námitka odpůrců korespondenční volby, že umožní kupčení s hlasy, podle Zámečníkové také neobstojí, když kupčení s hlasy neumí zabránit ani sebelepší způsob voleb. „Ostatně k němu docházelo a dochází i v poměrech stávajícího volebního systému, z tohoto důvodu se musela v problematických regionech v minulosti i opakovat hlasování. Takže to není argument, který by bránil zavedení korespondenční volby,“ uvedla.

Systém na taková podezření a problémy umí reagovat v rámci soudního přezkumu voleb, kdy je možné v případě porušení pravidel za stanovených podmínek nechat hlasování či dokonce celý volební proces zopakovat.

Podle Zámečníkové lze teoreticky korespondenční volbu schválit tak, aby se tím způsobem dalo volit už ve sněmovních volbách v roce 2025, vše však bude záležet na tom, jak bude probíhat legislativní proces a jak masivní budou obstrukce opozice a případná reakce na ně ze strany parlamentní většiny.

Podle odhadů by novou možnost hlasování mohlo využít přes 100 tisíc lidí. Nyní mohou Češi v zahraničí hlasovat na velvyslanectvích.

Vláda podporuje zavedení korespondenční volby. Z ciziny by se mohlo volit už příští rok

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám