Hlavní obsah

Dřív se ANO ke korespondenční volbě i euru hlásilo. Teď je razantně proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční hnutí ANO chce předložit návrh ústavního zákona o referendu, oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci první místopředseda hnutí Karel Havlíček. Referendum a velká celorepubliková petiční akce se má týkat korespondenční volby i přijetí eura. Zástupci ANO se přitom k oběma tématům v minulosti hlásili a prosazovali je, nyní je co nejhlasitěji odmítají.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda Karel Havlíček

Článek

„Předložíme návrh ústavního zákona o referendu ke korespondenčnímu hlasování,“ oznámil ve čtvrtek Havlíček jako premiér stínové vlády hnutí ANO.

Jeho hnutí podle něj „nepovažuje za správné, že zvyšuje komfort lidí, kteří v Česku nežijí a neprožívají každodenní problémy“. „Vnímáme to i jako vyšší možnost ovlivnit, manipulovat, případně dokonce zfalšovat výsledky, sčítání a podobně,“ stavěl se proti korespondenční volbě.

Hnutí ANO k tomu má přichystat petiční akci pro celé republice. „Budeme mobilizovat občany, aby se svým podpisem postavili nejen za referendum ke korespondenční volbě, ale současně i zavedení eura,“ zdůraznil Havlíček, který je zároveň místopředseda Sněmovny.

První letošní jednání Sněmovny začne zostra

Domácí

Referendum a petice se mají týkat čtyř bodů. Nejen korespondenční volby a zavedení eura, ale i zrušení práva veta v Evropské unii a přijímání migrantů.

Dřív mluvili jinak

Zástupci hnutí si ale ve svých plánech protiřečí. Když bylo ANO v menšinové vládě s ČSSD v letech 2018 až 2021, zavedení korespondenční volby měl kabinet dokonce ve svém programovém prohlášení. Tehdy byl šéf hnutí Andrej Babiš premiérem a Karel Havlíček později i dvojitým ministrem.

„Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů). Prosadíme zefektivnění volby do Senátu zavedením jednokolového systému,“ stálo v programovém prohlášení.

Oba čelní představitelé hnutí se navíc v minulosti stavěli i za přijetí eura. „Euro musí být klíčové téma pro jakoukoliv budoucí vládu. Když vám kurz koruny skáče pořád nahoru dolů, nemůžete nic plánovat. Nechápu, proč to politik konečně nepochopí. Až euro přijmou všechny státy kolem nás, tak si spekulativní kapitál bude hrát jen s naší korunou. A to nemůžeme ustát,“ tvrdil Babiš jako majitel holdingu Agrofert v roce 2009 Hospodářským novinám.

Slováci mají euro už 15 let. Pomohlo nám, říkají

Ekonomika

O téměř deset let později mluvil podobně i Havlíček, tehdy jako viceprezident Asociace malých a středních podniků. „Euru se v určité době nebude možné vyhnout, jediná diskuse by měla být o tom, kdy by tak mělo být,“ říkal v roce 2017 Hospodářským novinám s tím, že otálení by se podle něj mohlo zemi vymstít při další ekonomické krizi.

Korespondenční volbu v lednu schválila vláda, příští týden ve středu se začne řešit i v Poslanecké sněmovně. Na jejím zavedení se shoduje všech pět vládních stran. Ty opozici vyčítají, že korespondenční volbu odmítá z ryze zištných důvodů. Hnutí ANO a SPD totiž mají u Čechů v zahraničí dlouhodobě nízkou podporu. Opozice zase tvrdí, že se korespondenčním hlasováním chce vláda zachránit a udržet u moci.

K diskuzi o přijetí eura zase vyzval prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu. Pro zavedení společné evropské měny jsou i vládní strany TOP 09, STAN, KDU-ČSL i Piráti. ODS je v tomto směru rozpolcená. Opoziční ANO a SPD jsou v současné době proti.

Premiér Petr Fiala (ODS) však upozornil, že přijetí eura nemá současná vláda v programovém prohlášení a ani neplní potřebná maastrichtská kritéria, proto není v současné chvíli na stole.

Z poslanců ODS se k přijetí eura nehlásí téměř nikdo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám