Hlavní obsah

Kováčik: S pravicí se bavit nebudeme, pravděpodobná je podpora vlády ČSSD

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik odmítl, že by jeho strana mohla jednat o povolebním spojenectví s pravicovými subjekty. Kováčik vidí jako nejpravděpodobnější podporu vlády ČSSD.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Pavel Kováčik ve štábu KSČM

Článek

Již dnes se chce stranické vedení KSČM radit o dalším postupu strany v povolebních jednáních. Jaké jsou pro vás přijatelné varianty?

Radit se budeme až poté, co budou známy všechny výsledky. Připraveni musíme být na všechny možnosti. Je možné, že budeme dál dělat to, na co jsme zvyklí, tedy opoziční práci. To v případě, že se nepodaří dát dohromady nějaká rozumná většina, nebo náš výsledek či výsledek soc. dem bude takový, že neumožní vytvoření většiny. Je také možné, že se soc. dem. domluví s někým jiným, kdo jim bude vyhovovat lépe. Anebo my se domluvíme s někým jiným. Pak bychom byli v opozici.

Je možné, že byste zamířili přímo do vlády?

To je druhá varianta, tedy že budeme mít podíl na exekutivě. Ta je ale velmi nepravděpodobná, a tak ji nebudu ani dále rozvíjet. Pravděpodobnější je třetí varianta. Že se naplní to, o čem mluví předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, tedy, že budeme podporovat  jejich menšinovou vládu. Pak se budeme již dnes radit na výkonném výboru za jakých podmínek.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Mimořádné volby do Poslanecké Sněmovny. Na fotce kandidáti KSČM.

A za jakých podmínek by tato varianta byla reálná?

Je třeba uplatnit programové podmínky. Nemůžeme našim voličům udělat to, že bychom slevili z našich slibů a po volbách v zájmu podpory menšinové vlády ustoupili ze zásadních věcí.

Jaké to jsou?

Například majetková přiznání, se kterými jsme přišli jako první a hrajeme je již třetí volební období. Budeme je prosazovat nadále. Je to otázka uplatnění vůle voličů až do konce, čímž myslím možnost odvolání poslance či senátora v případě, že „uhne“. Budeme tedy prosazovat zákon o odvolatelnosti členů parlamentu.

Nemůžeme ustoupit od zavedení registračních pokladen, které se jako téma objevily opět. Budeme chtít řešit i to, co dál s církevními restitucemi. Podle nás je třeba, aby občané dostali možnost v referendu rozhodnout o tom, zda pokračovat nebo nepokračovat v platnosti toho zákona jak byl schválen.

Když se mluví o podpoře menšinové vlády, šlo by o vládu čistě soc. dem, nebo i tehdy, kdyby měla dalšího spojence?

To je předčasné. To ze mě teď nedostanete. Pan Sobotka mluvil zatím o čisté soc. dem. menšinové vládě. V případě, že by byli další účastníci, tak jsme připraveni k jednání. Prvotní pro nás bude program.

Jestliže teoreticky někdo bude respektovat naše programová východiska, pak je možné brát k jednání i takovou možnost. Ale tím se můžeme zabývat až po výsledcích voleb. Já vylučuji jedinou možnost - že bychom se nějak mohli bavit s pravicí. Tam nejsou žádné programové průniky, takže tam není možné vůbec dojít k nějaké dohodě.

A co dohoda s Babišovým ANO, který má program odprava doleva?

Pan Babiš se prezentuje jako rozkročený nad středem a některé programové věci, ale jeho jasné rovné podmínky pro všechny, ať v životě nebo v podnikání, otázka protikorupčního boje, to jsou věci, které jsou pro nás zajímavé a je možné se o nich bavit. Ale on byl jako alternativa pro pravicové voliče, a tak jsou u něho věci, které ani z jeho ani z naší strany k jednání nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám