Hlavní obsah

Koupaliště podražila, někde i na dvojnásobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva bazénu a koupaliště se prodraží. Někde stouply ceny o pětinu, jinde i na dvojnásobek. Zdražilo také občerstvení.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Mezi metropolí a menšími městy jsou ale veliké rozdíly, občas mají místní štěstí a ceny vstupného zůstaly nízko. Někde tak plaváníchtiví návštěvníci zaplatí jen 80 korun, jinde několik stovek. Ve vodním parku i přes tisícovku na osobu.

„Na dvě hodiny, prosím,“ hlásí muž u pokladny plaveckého stadionu SK Slavia. „Teď máme už jen celodenní, za 230,“ odtuší pokladní. Muž se na chvíli zarazí, dívá se na hodinky. Do třetí hodiny odpoledne, kdy vstup mírně zlevní, zbývá ještě půlhodina. Nakonec platí a míří do šaten.

Oproti dvouhodinovému vstupu, na který byl zvyklý, si připlatil sto korun. Rodinné vstupné pro dva dospělé a jedno dítě tu vyjde na 480 korun, za každé další dítě nad tři roky dalších 120 korun. Ceny tu mají stejné ve všední den jako o víkendu.

U stánku u bazénu pak pivo v kelímku vyjde na 50 korun, smažený sýr v housce na stovku „Tati, já mám hlad,“ dožaduje se asi desetiletý chlapec. „Tak to máš smůlu,“ zněla odpověď.

Koupání ve volné přírodě? Kvalitu vody prozradí smajlíci

Domácí

V Podolí zvedli ceny celodenního vstupného na 280 korun, což je podle ředitele bazénů Jana Bezděka o 17 procent víc proti loňsku. Zdražení zdůvodnil nárůstem nákladů na energie a vodné i stočné. I když plyn na burze zlevnil, v jejich případě vzhledem k dlouhodobým smlouvám aktuálně platí dvakrát víc, než platili loni. Největší náklady jsou na vytápění bazénů, pokud zrovna nevládnou tropy.

Hodina za 185 korun

„Pokud budeme brát celkovou návštěvnost od začátku roku, tak zde v areálu je nižší než v předchozích letech. Ale to se jedná o návštěvnost i během zimní sezony. Pevně věříme, že letní sezona bude minimálně stejná jako loňská. Zatím největší zájem byl tuto sobotu, kdy teplota atakovala hranici čtyřicítek,“ řekl Právu Bezděk. V Podolí zachovali i v létě možnost hodinového vstupného, vyjde na 185 korun.

Vstupné z obdobných důvodů asi o 20 procent zdražili i v Praze na Petynce, kde vyjde celodenní vstup pro dospělého na 220 korun. Rodinné vstupné do vodního parku Aquapalace v Čestlicích vyjde o víkendu skoro na tři tisíce korun, ve všední den o pár stovek méně. Pro dospělého pak vstup do zdejšího vodního světa vyjde ve všední den na 949 korun na tři hodiny, 1049 pak na celý den. O víkendu to bývá dražší. Takové ceny tu ale byly už loni, návštěvnost si letos pochvalují, zvedla se proti loňsku o desetinu.

„Letošní rekordní návštěvnost jsme zaznamenali v sobotu, kdy jsme zcela bezproblémově odbavili 4500 návštěvníků bez front na pokladnách, v restauracích i na atrakcích,“ sdělila Právu ředitelka parku Vladana Horáková.

V Aqualandu Moravia v jihomoravských Pasohlávkách pak celodenní vstupenka pro dospělého vyjde na 1049 korun, tři dny předem stojí 949 Kč. Pro dítě starší šesti let je to 699, respektive 599 Kč.

Tropy v Česku: Každé osvěžení přijde vhod, na koupališti i ve fontáně

Domácí

V Kadani 80 Kč na celý den

Na menších městech jsou ceny výrazně jinde. „V Kadani jsem teď platil 80 korun celodenní, myslím, že nezdražili. U Kadaně je levně,“ pochvaloval si pan Stanislav, který se na víkendy často vrací z Prahy do rodného města za rodiči.

Za celodenní pobyt na přírodním koupališti v Rokycanech, které patří s rozlohou dvanácti set metrů čtverečních k největším v Česku, zaplatí dospělý stovku, rodinka s dvěma dětmi 280 korun. Po půl čtvrté odpoledne se sazba mírně snižuje. „Ceny se zvýšily o desetikorunu, ale nijak se to neprojevilo, jakmile vysvitne sluníčko, lidé přijdou,“ řekl Právu Jaroslav Moravec, správce městského areálu. V sobotu jich dorazilo 3770, o týden dříve tady bylo kolem 3500 vodomilů.

„Od počátku července jsme zhruba na sedmnácti tisících návštěvnících,“ zrekapituloval Moravec. Mírně podražilo i občerstvení v tamních stáncích. „Když jsem ale viděl v sobotu ty fronty, tak to moc lidí neodradilo,“ dodal Moravec.

Město Bílina rozhodlo o navýšení víkendového vstupného na letní koupaliště na Kyselce, zdůvodnilo to víkendovým přetížením.

Vstupné vyskočilo při vstupu po 12:30 na dvojnásobek, na 220 korun za dospělého a na 110 Kč za dítě od minulého pátku, kdy právě vrcholila vlna veder. Místní nesli zdražení nelibě. Někteří se přimlouvali za omezení kapacity do určitého počtu než pro regulaci pomocí cen. „To už se na pravidelné koupání skoro vyplatí zahraniční dovolená,“ komentovala jedna z návštěvnic.

O dvacet korun se zvýšilo podle místostarosty Jana Picky (nez.) vstupné v letošním roce na koupaliště v Sokolově. Zatímco do roku 2020 stálo šedesát korun, ještě vloni osmdesát, tak letos sto korun.

Zachováno bylo zvýhodněné vstupné po páté hodině odpoledne. V Sokolově je ještě koupaliště v zatopeném někdejším lomu Michal, kde je vstupné rovněž stovka.

Venkovní bazén KV Arény v Karlových Varech je přístupný se vstupenkou na celý den za 160 korun, přičemž dopoledne je možné dorazit za sedmdesát a odpoledne za sto korun. Děti platí polovic.

Dospělí zaplatí na plovárně Dřenice na přehradě Jesenice, kam jezdí lidé z Chebu, vstupné osmdesát korun, děti půlku. V Ostrově na Karlovarsku se platí sto korun za vstup do areálu modernizovaného tamního koupaliště.

Koupaliště jsou na tropy připravena

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám