Hlavní obsah

Koupaliště jsou na tropy připravena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na 33 stupňů může v neděli vystoupat teplota v Česku, víkend má být také bez srážek. Ideální čas strávit ho u vody.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Koupaliště v Mikulově. Ilustrační foto

Článek

Ještě tepleji, ale už s bouřkami bude podle předpovědi v pondělí. Maxima nad tropickou třicítkou meteorologové očekávají také v další části příštího týdne. Vyplývá to z týdenní předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Oblíbeným místem ke koupání je jezero v Poděbradech s písečnou pláží, skluzavkou a novým zázemím, které tady nechalo město vybudovat. I kvůli těmto investicím se mírně zvedlo vstupné a lidé bez rozdílu věku platí 70 Kč za osobu při vstupu mezi 6. a 19. hodinou. Pozdější vstup vyjde na 10 Kč, od půlnoci do rána je pak areál uzamčený.

V červnu byla podle jednatele technických služeb města Michala Pavlase návštěvnost slabší než vloni, v posledních dnech je ale zájem velký. „Zlomilo se to o svátcích, které byly hodně silné. O víkendu čekáme také velkou návštěvu,“ řekl Právu Pavlas.

Lhotka zavřená

Nespokojení jsou plavci, kteří v hlavním městě mířili na koupaliště Lhotka v Praze 4. To zůstává zavřené kvůli parazitovi, který způsobuje svědivou vyrážku zvanou cerkáriová dermatitida. Hygienici zakázali vstup od 20. června.

„Aktuálně probíhají práce směřující k odstranění plžů, jejichž výskyt je pro další výskyt cerkáriové dermatitidy zásadní,“ vzkazují provozovatelé areálu. Od 10. do 15. července bude další testování. Pak se buď biotop otevře, nebo sezona skončí.

Naopak jásat mohou provozovatelé koupaliště na Hostivařské přehradě. Cesta po hrázi, která byla ještě donedávna zavřená kvůli stavbě bezpečnostního přelivu, už je otevřená, lidé se k vodě pohodlně dostanou i od tramvajové zastávky Hostivařská. Základní vstupné je 150 Kč.

Nejlepší kvalita vody je podle posledních měření v rybníku Motol, v nádrži Šárka a v přírodním koupališti v Radotíně.

Lidé z Českobudějovicka vyráží za perných dní na přírodní koupaliště v Borku. To je otevřené od 10 do 21 hodin a vstupné tam činí na celý den sto korun. „Voda je v perfektním stavu. Lidé využívají zázemí i brouzdaliště pro děti. Nápor určitě čekáme i o víkendu, kdy by měly být vysoké teploty,“ pochvaloval si správce koupaliště Petr Zeman.

Voda v tisícihektarové vodní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku doposud odolává sinicím, jež dříve výrazně komplikovaly letní sezonu. „Voda je sice kalná, jako v každém rybníku, ale zatím bez sinic,“ konstatoval šéf městské společnosti Autocamping Rozkoš Jan Šnajdr. Léto na Rozkoši každoročně tráví desetitisíce rekreantů.

V Libereckém kraji se zhoršila kvalita vody v Hamerském jezeře. Je už na třetím z pěti stupňů hodnocení. Stejně na tom je už od začátku sezony Máchovo jezero. „Koupání na těchto místech nedoporučujeme dětem, alergikům, těhotným ženám a citlivým jedincům. Platí doporučení, aby se lidé po koupání osprchovali,“ uvedla za Krajskou hygienickou stanici v Liberci Jana Loosová.

Mírně zhoršená kvalita vody se sníženou průhledností je v Sedmihorkách v Českém ráji, v Zákupech a v Nedamově u Dubé na Českolipsku. Riziko zdravotních obtíží po koupání v těchto nádržích je sice malé, hygienici přesto doporučují osprchovat se po koupání. Kvalita vody na ostatních sledovaných koupalištích – celkem se měří na 34 – v regionu je výborná.

Přírodní koupaliště Michal v Sokolově, které vzniklo po hnědouhelném dolu, nabízí mimo jiné koupání s průzračnou vodou, pláž dlouhou půl kilometru a nejdelší venkovní tobogan v republice. „Loni se ukázalo, že návštěvníci postrádají plochy, kde by si mohli odpočinout ve stínu,“ uvedl před časem Luboš Klíma ze společnosti Sokolovská uhelná a skupiny Suas Group, která koupaliště zřídila a provozuje. Proto také firma vybudovala přístřešky přímo na pláži a další má vzniknout u stánku s občerstvením. K Michalu také letos začala jezdit sokolovská městská hromadná doprava.

Jedním z nejoblíbenějších přírodních koupališť v Olomouckém kraji jsou jezera Poděbrady poblíž Olomouce. Vstupné se tu neplatí a v teplých dnech jsou zdejší písčité pláže a upravované travnaté plochy v obležení stovek návštěvníků. Půjčit si tu mohou kanoe či paddleboard. „Zájem je zejména v pěkných dnech velký,“ řekla Právu Michaela Heroldová ze společnosti starající se o areál.

Na nezájem veřejnosti si nemůže stěžovat Hlučínské jezero, které je přístupné denně od 8 do 22 hodin. Voda bývalé štěrkovny patří mezi nejčistší v Moravskoslezském kraji. „Kvalita vody je dobrá i letos, lidi si ji pochvalují,“ řekl Právu vedoucí sportovně-rekreačního areálu Hlučínské jezero Petr Sobala s tím, že oblíbenost jezera dokazuje i stoupající návštěvnost autokempu, který je v areálu. „Už nyní je jeho návštěvnost oproti loňsku o třicet až čtyřicet procent vyšší,“ upřesnil vedoucí Hlučínského jezera.

Reklama

Výběr článků

Načítám