Hlavní obsah

Konzilium se o Zemanovi poradí v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devítičlenné lékařské konzilium, které posoudí zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, se poprvé sejde v pátek 5. listopadu. Uvedl to server Deník.cz. Odborníci by se měli vyjádřit k nemoci prezidenta a její prognóze. Kvůli ustavující schůzi Sněmovny ale spěchat nehodlají. Nejprve bude podle končícího rektora Univerzity Karlovy a lékaře Tomáše Zimy, který je členem konzilia, nutné prostudovat lékařské zprávy.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Prezident Miloš Zeman na archivním snímku

Článek

„Rozhodně se nenecháme vmanévrovat do pozice, že musíme závěr učinit do 8. listopadu, kdy zasedne Sněmovna. Potřebujeme klid a rozvahu. Poté předložíme medicínské stanovisko. Jestli si politici myslí, že my dáme pokyn, aby aktivovali článek 66 Ústavy ČR, tak to se mýlí. Vyjádříme se k nemoci a její prognóze. Další kroky budou na nich,“ řekl Zima.

Rozhodně se nenecháme vmanévrovat do pozice, že musíme závěr učinit do 8. listopadu
Tomáš Zima

Jedno konzilium už v rámci ÚVN podle Zimy u prezidenta funguje. „Nyní se ustavuje druhé konzilium, v němž budou lidé z jiných pracovišť, aby byl k dispozici druhý pohled,“ sdělil Zima.

V Zemanově konziliu budou i fyzioterapeut Kolář a chirurg Pafko

Domácí

Vznik nového uskupení inicioval ředitel ÚVN a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral. V týmu by měli být odborníci na fyzioterapii, diagnostiku nebo léčbu nemocí v oblasti břicha či lékař z oboru psychiatrie. Mezi nimi například fyzioterapeut Pavel Kolář nebo chirurg Pavel Pafko.

Senát si vyžádá nové stanovisko

Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

Lídr koalice Spolu a pravděpodobně budoucí premiér Petr Fiala (ODS) předpokládá, že předseda Senátu Miloš Vystrčil znovu požádá ÚVN o nové stanovisko kolem 8. listopadu.

Sněmovna nemůže rozhodovat hned na ustavující schůzi, která začne 8. listopadu a bude trvat nejméně tři dny, ale až na schůzi následné. Organizační výbor Senátu stanoví termín případné schůze horní komory k převodu pravomocí až 9. listopadu.

Čekám, že prezidenta přeloží na normální pokoj, řekl Babiš

Domácí

Možný převod pravomocí označil včera Fiala za záchrannou brzdu. „Budeme všichni rádi, když to nebude muset nastat. Na druhé straně není možné, aby Poslanecká sněmovna a Senát si nebyly vědomy odpovědnosti, kdyby zdravotní stav pana prezidenta nebyl dobrý. Ústava je zavazuje k tomu, že musí konat,“ zdůraznil na Primě.

Setkání s prezidentem plánuje až po jeho převozu na standardní lůžko. Podobně se vyjádřil i končící premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám