Hlavní obsah

Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o dva týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda rozhodla o prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem kvůli nelegální migraci o dalších 14 dní. Po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Opatření mělo původně skončit 12. prosince.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kontroly na česko-slovenských hranicích u Hodonína

Článek

„Na základě dat, že se situace zlepšuje, prodlužujeme kontroly na hranicích o 14 dnů,“ uvedl Jurečka. Jeho ministerský kolega Vít Rakušan (STAN) navrhoval prodloužení o dalších 30 dnů.

Kontroly kvůli přílivu běženců zavedlo Česko na hranicích se Slovenskem na konci září. Původně platily do 8. října, později je kabinet prodloužil do 28. října, poté do 12. prosince a nyní o dalších 14 dnů.

„Uvidíme, jak se bude situace během zimního období vyvíjet. Během zimy totiž obecně klesají tlaky na migraci,“ nastínil další postup Jurečka.

Rakušan chce další měsíc kontroly na hranicích se Slovenskem

Domácí

Česko jako tranzitní zemi často využívají hlavně cizinci, kteří přicházejí ze Sýrie. Jejich cesta vede přes Maďarsko a Srbsko, dál pak obvykle chtějí pokračovat do západních států Evropské unie.

Kontroly na hranicích podle dřívějších vyjádření ministra vnitra Rakušana zafungovaly a počet nelegálních migrantů se snižuje.

Daří se podle něj i diplomatická jednání, která mají vést k mezení migrace. Jde například o tlak na Srbsko, aby harmonizovalo vízovou politiku se zeměmi EU.

Počet migrantů, kteří od ledna do září vstoupili nelegálním způsobem do zemí Evropské unie po takzvané balkánské trase, se podle pohraniční agentury Frontex meziročně zvýšil o 170 procent.

Tlak na hranice Schengenu je obrovský, musíme se zapojit všichni, apeluje slovenský ministr vnitra

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám