Hlavní obsah

Komunistku, která pomlouvala Ukrajinky, odvolali z další funkce. KSČM to řešit nebude

Zastupitelstvo městského obvodu Ostrava-Poruba odvolalo v úterý Jaromíru Valder Jakubcovou (KSČM) z funkce předsedkyně kontrolního výboru. Důvodem bylo to, že na sociální síti Facebook šířila lži o Ukrajinkách, které měly údajně odejít bez zaplacení z obchodu s obuví. Pracovnice obuvnictví její tvrzení vyvrátily.

Foto: repro Facebook s KSČM

Článek

„Ve veřejných funkcích nemají co dělat lidé, kteří podněcují k nenávisti. Proto jsem na dnešním zastupitelstvu navrhl odvolání Bc. Valder Jakubcové z funkce předsedkyně kontrolního výboru,“ uvedl v úterý místostarosta městského obvodu Jan Dekický (ODS).

Ten již dříve podal na Jakubcovou kvůli jejím výrokům trestní oznámení.

„Její odvolání je signálem, že její postoje nejsou postojem porubského zastupitelstva, ale naopak porubské zastupitelstvo takové názory odmítá. Odvolání bylo schváleno hlasy koaličních stran i části opozice,“ dodal Dekický.

Valder Jakubcová je v Ostravě-Porubě zastupitelkou a působila také v sociální komisi. V květnu na svou funkci v ní rezignovala. V rezignačním dopisu zaslaném starostce městského obvodu uvedla, že odstupuje z důvodu údajného mediálního honu na její osobu.

Komunistická zastupitelka, která šířila lži o Ukrajinkách, odstoupila z komise

Domácí

„Tato kampaň, cílevědomě živená právě prohlášeními pana (pravděpodobně myšlen Jan Dekický), připomíná hon na čarodějnice. Jejím následkem jsou mj. nenávistné a likvidační zprávy a telefonáty, kdy je mi vyhrožováno velice surovým způsobem různými typy likvidace nebo i jejich pouhými náznaky, přičemž tyto hrozby se netýkají jenom mé osoby, ale hlavně i mé rodiny a mých dětí, což se již samozřejmě řeší s orgány činnými v trestním řízení,“ uvedla.

Odmítla nařčení z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. Kvůli podezření na tento trestný čin na ni podal Dekický trestní oznámení. Uvedla, že v rámci své praxe vždy pomáhala mnoha osobám bez ohledu na národnost či vyznání.

KSČM ji řešit nebude

KSČM měla případ Valder Jakubcové řešit na výkonném výboru již 22. dubna, poté 6. května. „Na výkonném výboru se dnes řešily jiné věci,“ uvedla tehdy mluvčí KSČM Helena Grofová v reakci na dotaz, zda se již případu komunisté věnovali.

Komunisté si zastupitelku nakonec pozvali minulý pátek.

KSČM vyzvala exposlance, aby dali straně půlku odchodného. Žádný to ale neudělal

Domácí

„Vyslechli jsme aktuální stav, kdy paní Jakubcová rezignovala na místo členky komise rady, ale zároveň nám sdělila, že do této chvíle neobdržela ani výzvu k podání vysvětlení, natož aby byla z něčeho obviněna. Pro tuto chvíli považujeme věc za uzavřenou,“ uvedla na dotaz Novinek předsedkyně strany Kateřina Konečná.

Šířila lži

Komunistická zastupitelka na Facebooku napsala, že do ostravského obchodu s obuví přišly 12. dubna čtyři ženy, obuly si nejdražší kousky a bez placení odešly se slovy, že jsou Ukrajinky a mají je zadarmo. Podle prodavaček ale šlo o výmysl a k ničemu takovému v jejich obchodě nedošlo.

ČSSD i KSČM jsou v červených číslech

Domácí

„Věřím, že nebudete zpochybňovat, že mezi Ukrajinci, stejně jako v případě jiných národů, jsou lidé slušní a neslušní. I mezi uprchlíky jsou lidé, kteří kradou či dělají nepořádek na ubytovnách, okrádají i své spoluobčany. Samozřejmě tak nečiní všichni, a tak jsem své komentáře ani nemyslela,“ vyjádřila se tehdy Jakubcová.

Osvětlila, že svědkem prý nebyla ona sama, ale její známá, jíž nemá důvod nevěřit. Její identitu prý nechce odkrýt, protože nechce, aby se stala obětí mediálního honu, který prý zažívá ona sama.

Reklama

Výběr článků

Načítám