Hlavní obsah

KSČM vyzvala exposlance, aby dali straně půlku odchodného. Žádný to ale neudělal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V říjnu minulého roku vyzvali straníci KSČM exposlance za tuto stranu, aby dali do jejího rozpočtu půlku svého odchodného. Měli tak zlepšit složitou finanční situaci strany. Nikdo z nich to ale neudělal. Novinkám to sdělila mluvčí KSČM Helena Grofová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Článek

Grofová uvedla, že bývalí poslanci měli takto přispět do rozpočtu strany do vydání výroční zprávy na konci března. „Nikdo to neudělal,” řekla Novinkám. Posléze dodala, že si toho není vědoma.

Odchodné poslance činí měsíční plat za každý rok mandátu (nejvýše čtyři roky) plus jeden plat navíc. Každý, kdo seděl poslední volební období ve Sněmovně, si tak přijde na statisíce. Jen někdejší předseda strany Vojtěch Filip měl dostat 912 tisíc korun. Straně by podle výzvy měl poslat 456 000.

Exposlanci sice posílali v průběhu loňského roku straně pravidelné příspěvky, v souvislosti s výzvou to ale nikdo z nich neudělal.

Zdaleka nejvíc z bývalých poslanců loni straně naposílal Vojtěch Filip, celkem to bylo 23 příspěvků v rozpětí od tří do 35 tisíc korun. Příspěvky ostatních exposlanců jsou ale dalece vzdálené půlce odstupného. Např. Zdeněk Ondráček naposílal loni 90 tisíc korun.

Usnesení delegátů není vymahatelné. „Byl to apel a žádost. Samozřejmě si uvědomujeme, že nemáme žádný nástroj k tomu to po poslancích chtít,“ řekla v říjnu předsedkyně strany Kateřina Konečná.

„Je to o morálním apelu, protože strana bude muset začít krutě šetřit,“ dodala.

Straníci vyzývají exposlance KSČM: Dejte straně půlku odchodného!

Domácí

Podle výroční zprávy jsou komunisté v červených číslech, za loňský rok se dostali do ztráty 32,4 milionu korun. Nejsou však v dluzích, na účtu strany bylo ke konci roku 150 milionů korun.

ČSSD i KSČM jsou v červených číslech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám