Hlavní obsah

Komunistická zastupitelka, která šířila lži o Ukrajinkách, odstoupila z komise

Opoziční zastupitelka v městském obvodu Ostrava-Poruba Jaromíra Valder Jakubcová (KSČM) rezignovala na svou funkci v sociální komisi. Stalo se tak poté, co na Facebooku šířila lži o Ukrajinkách, které údajně v ostravském obchodě s obuví kradly boty.

Foto: repro Facebook s KSČM

Jaromíra Valder Jakubcová

Článek

„Zastupitelka Valder Jakubcová rezignovala na členství v sociální komisi dřív, než jsme mohli hlasovat o jejím odvolání v radě městského obvodu,“ sdělil Novinkám místostarosta městského obvodu Jan Dekický (ODS).

„Stále je členkou kontrolního výboru. O jejím setrvání bude rozhodovat červnové zastupitelstvo, a pokud nerezignuje sama, bude se hlasovat o jejím odvolání,“ dodal. Zastupitelstvo by mělo jednat 7. června.

Ostravská komunistka pomlouvala Ukrajinky, že kradou

Domácí

Dekický již dříve sdělil Právu, že podal na Jakubcovou kvůli jejím výrokům trestní oznámení. K tomu se nyní přidal bývalý tajemník ostravského obvodu Michálkovice Pavel Božek.

KSČM ji zatím neřešila

KSČM výroky Jakubcové zatím neřešila. Mluvčí komunistů Helena Grofová nejprve uvedla, že je měli komunisté projednávat na výkonném výboru již 22. dubna.

Předsedkyně strany Kateřina Konečná na dotaz Novinek poté sdělila, že případ Jakubcové probírat v tomto termínu nemohli, protože nebyla přítomná, a že ji pozvali na další výbor, který se měl konat minulý pátek.

Zbili mě Ukrajinci, šířila žena. Policie teď řeší, zda nešlo o poplašnou zprávu

Krimi

„Na výkonném výboru se dnes řešily jiné věci,“ uvedla pak Grofová v reakci na dotaz, zda se již případu komunisté věnovali. Dodala, že by se měl projednávat v dalším termínu jednání výboru za dva týdny.

Šířila lži

Jakubcová na Facebooku napsala, že do obchodu s obuví Deichmann v Ostravě-Porubě přišly 12. dubna čtyři ženy, obuly si nejdražší kousky a bez placení odešly se slovy, že jsou Ukrajinky a mají je zadarmo.

Podle prodavačky z dotčené prodejny Andrey Nagyové jde o výmysl. „Nic takového se rozhodně nestalo, ani 12. dubna, ani jiný den. Jsme tady čtyři prodavačky a něco takového bychom si mezi sebou řekly. Je to lež,“ reagovala na dotaz Nagyová.

Ostravskou komunistku, která pomlouvala Ukrajinky, chtějí odvolat z funkcí

Domácí

Samotná Jaromíra Valder Jakubcová napsala e-mailem krátké vyjádření: „Věřím, že nebudete zpochybňovat, že mezi Ukrajinci, stejně jako v případě jiných národů, jsou lidé slušní a neslušní. I mezi uprchlíky jsou lidé, kteří kradou či dělají nepořádek na ubytovnách, okrádají i své spoluobčany. Samozřejmě tak nečiní všichni, a tak jsem své komentáře ani nemyslela,“ napsala Jakubcová.

Osvětlila, že svědkem prý nebyla ona sama, ale její známá, jíž nemá důvod nevěřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám