Hlavní obsah

Komunistický poslanec a lidovecký senátor nedostali vízum USA, radar neuvidí

Právo, Novinky, nig, gö, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli po dlouhých tahanicích o místa v české parlamentní delegaci, která v sobotu odjíždí studovat americké radary na Marshallových ostrovech, si komunisté vybojovali účast, přesto za oceán jejich zástupce neodletí. Poslanec Alexander Černý se nedočkal víza a tak zůstane doma stejně jako lidovecký senátor Rostislav Slavotínek.

Článek

Slavotínkův případ byl zveřejněn až večer. Mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek Novinkám potvrdil, že senátor skutečně vízum nedostal. "Mluvil jsem s ním, říkal mi, že byl náhradník a teprve na poslední chvíli se rozhodlo, že tam pojede místo předsedy výboru (pro zahraničí, obranu a bezpečnost). Podle něj je to jen technická záležitost, protože doba byla na vyřízení víza velmi krátká a on neměl v Praze pas," sdělil Novinkám Horálek. Slavotínek měl nahradit Richarda Sequense, který účast odřekl pro vážné rodinné důvody.

Případ Alexandra Černého

"Nerozumím postoji americké strany. Ambasáda prý není schopná vystavit v tak krátké lhůtě vízum a mně nezbývá, než věřit, že jde skutečně jen o technické problémy. Nechci spekulovat, že by v tom byly jiné důvody," řekl Černý Právu. Podle něho je ale s podivem, že potíže má právě on, o jehož účasti v delegaci se mluví minimálně týden.

Rozhodnutí americké ambasády se nelíbí místopředsedovi Sněmovny a šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi. "Obrátil jsem se dopisem na amerického velvyslance s tím, že časové důvody pro neudělení víza ústavnímu činiteli nemohu brát vážně a považuji to za diskriminaci," sdělil Právu.

"Je pro mě překvapením, když USA nevpustí na své území člena parlamentu. Je to jejich plné právo, ale nebývá to zvykem" prohlásil v pátek předseda Senátu Přemysl Sobotka. Připomněl, že obdobně se zachovala Kuba, když nepustila do země senátora Karla Schwarzenberga.

Sedm poslanců měli na desetičelennou delegaci doplnit tři senátoři. Do USA odcestují jen dva, nezávislý Josef Zoser a Richard Svoboda (ODS). Třetí, bezpartijní předseda zahraničního a branného výboru Richard Sequens odřekl účast z rodinných důvodů a nikdo ze senátorů neprojevil o uvolněné místo zájem. Mezi těmi, kdo odmítli, byl podle šéfky senátního poslaneckého klubu soc. dem. Ladislav Svoboda.

Gandalovič: od USA požadujeme korektnost

Vicepremiér Petr Nečas (ODS) na dotaz Práva uvedl, že netuší, zda Černý nedostal vízum do soukromého či diplomatického pasu. "Jestliže by se jednalo o ten druhý případ, tak bych to považoval za velmi znepokojující jakkoli dramaticky nesouhlasím s názory pana poslance Černého včetně bezpečnostních otázek," uvedl Nečas.

Podobně reagoval také ministr zemědělství a bývalý generální konzul v New Yorku Petr Gandalovič (ODS). "Rozhodně si myslím, že je potřeba, aby se s našimi zákonodárci zacházelo stejně korektně, jako my zacházíme s členy amerického Kongresu," řekl Právu.

Zelení cestu odmítli, dostalo se tak na komunisty

Komunisté měli o účast v delegaci velký zájem. Při rozdělování míst se s nimi nepočítalo. Podle předsedy výboru pro obranu Jana Vidíma (ODS) není důvod, aby tam jezdili, když jsou proti radaru. "Stejnou logikou bych mohl tvrdit, proč tam jedou ti, kdo jsou jasně pro. Měli by se tam podívat ti, kdo neví, ale takových moc neznám," komentoval Vidímova slova Černý.

Z výboru pro obranu měli jet pouze po dvou poslancích z ODS a soc. dem., o tři místa, která byla přidělena zahraničnímu výboru, se podělily také tyto dvě strany a poslední zůstalo pro zelené, lidovce a komunisty. Protože zelená Kateřina Jacques cestu odmítla s tím, že je zbytečné si prohlížet kouli na Aljašce, když půjde stejně o politické rozhodnutí, získali poslední volné místo komunisté. Ti se dohodli, že vyšlou svého experta na obranu, místopředsedu výboru Černého.

Organizační výbor tuto výměnu mezi výbory schválil. Černý připouští, že cesta by zřejmě nic nezměnila na jeho odmítavém stanovisku k umístění radaru v ČR. "Nepovažovali bychom za seriózní, když už nám někdo nabídne, abychom získali maximum informací, kdybychom to již během diskuse odmítli," řekl Právu poslanec. "Kdyby měla americká strana zájem, tak by jistě vízum pro mě zařídit šlo," je přesvědčen Černý.

"Velvyslanectví USA se dohodlo s Ministerstvem obrany a Ministerstvem zahraničních věcí na převzetí konečného seznamu účastníků ve středu 11. dubna, aby bylo možné začít proces vystavení diplomatických víz.  Převzetí proběhlo podle dohody," uvádí se v prohlášení ambasády USA pro Právo.

"Nicméně další dvě jména zákonodárců, z dvou různých parlamentních stran, byla velvyslanectví dodána o téměř dvacetčtyři hodin později.  Bohužel jsme tak neměli dostatek času pro dokončení procesu udílení víz před sobotním odjezdem skupiny. Při vydávání amerických diplomatických víz se postupuje stejně na celém světě, bez ohledu na občanství, národnost nebo také třeba stranickou příslušnost," dodává zpráva.

Komunisté měli problémy s vízy už v minulosti

Není to poprvé, co mají komunističtí poslanci problémy s vízy do USA. V minulém období neodcestovala Zuzka Rujbrová-Bebarová, až po složitých jednáních získal vstupní vízum Václav Exner. "Ačkoli organizační výbor schválil mou cestu do USA v rámci delegace komise pro kontrolu BIS, americká ambasáda prostřednictvím Ivana Langra (ODS) intervenovala proti mé účasti a tak jsem zůstala doma," řekla Právu Rujbrová.

"Jsem si jistá, že šlo o politické motivy, protože v rámci té cesty jsme měli navštívit některé objekty důležité pro obranu a bezpečnost," dodala předsedkyně petičního výboru.

"Mám pocit, že jsou Američané přecitlivělí a nedokázali se srovnat s tím, že politická kultura vyžaduje, aby demokraticky respektovali rozhodnutí jiných zemí," komentoval vývoj Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám