Hlavní obsah

„Komunistická“ kandidátka na šéfku Pirátů našla zastání u předsedkyně KSČM

Poté, co Novinky informovaly, že kandidátka na šéfku Pirátů Jana Michailidu zastává komunistické přesvědčení, spustila se vlna reakcí. Vyslovila se i předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která její postoj ocenila s tím, že doufá, že se jí Piráti zastanou.

Foto: Piratskelisty.cz s ČTK

Předsedkyně komunistické strany Kateřina Konečná (vlevo) a Jana Michailidu

Článek

„Říct o sobě veřejně: ‚jsem komunista' je v podstatě společenská sebevražda. A je úplně jedno, v jakém historickém smyslu to člověk myslí,“ napsala Konečná na Facebooku.

Dále podotkla, že považuje za odvážné, že se Jana Michailidu „rozhodla stát za svým světonázorem“.

Kandidátka na šéfku Pirátů: Jsem přesvědčením komunistka

Domácí

Michailidu na pirátském fóru uvedla, že má „vnitřní přesvědčení komunistické, ve smyslu původním (demokratickém)“. A upřesnila, že neoddiskutovatelnou součástí pirátství je podle ní odstranění duševního vlastnictví. Odkazovala přitom na knihu Marxismus a bolševismus: Demokracie a diktatura od Karla Kautského.

Snad se za ní Piráti postaví

Konečná by se podle svých slov s Michailidu na spoustě věcí neshodla. „Aktuální česká pirátská politika má od té radikálně levicové asi tak daleko jako severní pól od jižního,“ vysvětlovala.

„Komunistka“ má dvakrát víc nominací na šéfku Pirátů než Bartoš

Domácí

Michailidu v sobotním boj o předsednické křeslo vyzve dosavadního šéfa Pirátů Ivana Bartoše.

Zároveň ale podotkla, že doufá, že se za ni její strana postaví. „A bude ji bránit před mediálním lynčem, který na ni pravice a soukromá média spustila. Nebo udělají zase Piráti kličku? Jako v případě koalice s ODS, jako s návratem Kalouska nebo s kumulací veřejných funkcí,“ napsala předsedkyně komunistů.

„I když vlastně, jak to dopadne, už asi víme. Radka Holodňáka – jen za zmínku o Marxovi – tito na slovo vzatí demokraté raději vyloučili,“ doplnila s odkazem na zakládajícího člena pirátské buňky v Žatci.

Piráti jsou v sobě. Europoslankyni ruply nervy, kvůli komunistické kandidátce sáhla k vulgaritám

Domácí

Někdejší předseda Mladého Pirátstva Holodňák v roce 2020 pořádal například online veřejné čtení z knihy Karla Marxe Hledání ztraceného smyslu práce, jejíž nové české vydání organizoval. Také v diskusích psal, že věří „v nevyhnutelné vítězství pracujícího lidu“, což je fráze, kterou pamětníci dobře znají z propagandistických sloganů minulého režimu. V minulém volebním období pak působil jako asistent poslance Františka Navrkala (Piráti). Sám v komunálních volbách neuspěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám