Hlavní obsah

Komunisté volí nové vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Komunisté v sobotu zahájili dvoudenní XI. sjezd v Brně, na kterém si zvolí nové vedení. Předsednický post obhajuje europoslankyně Kateřina Konečná. O funkci má zájem i místopředseda KSČM Milan Krajča nebo konzervativní Josef Skála, kterého strana nominovala do prezidentských voleb.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Článek

V úvodním projevu Konečná kritizovala hlavně současnou vládní pětikoalici. Neřeší podle ní dostatečně problémy chudých a těch, kdo bojují s vysokými náklady na živobytí.

„Zdvojnásobili cenu jízdného. Tvrdí, že na boj s drahými energiemi nejsou peníze, a přitom všichni jednotně vystoupili s tím, že hodlají za desítky miliard korun nakoupit zbraně,“ poznamenala.

Dřívějším vládám vyčetla také privatizace státního majetku, v důsledku čehož musí Česko spoléhat na dodávky energií ze zahraničí. „Poláci a Maďaři mají vlastní rafinerie, nám zbylo jen ČEPRO, což je v podstatě jen překladiště. Ne díky Putinovi, ale díky vám a chybným rozhodnutím vašich předchůdců máme drahý benzín a naftu!,“ vzkázala.

Komunistická zastupitelka, která šířila lži o Ukrajinkách, odstoupila z komise

Domácí

Konečná také nevidí důvod, „proč by měl český občan doplácet na konflikt mezi Ruskem a Spojenými státy, který se nyní odehrává na Ukrajině. V Kyjevě se rozhodně nebojuje za Prahu.“ „Tak proč by měli Češi, Moravané a Slezané platit za to, že plyn a ropa nepoteče z ruských kohoutků, ale mnohem dráž z amerických a jiných,“ dodala.

Stávající situace je podle ní důsledkem polistopadového vývoje, nikoliv špatné politiky Babišovy vlády, kterou KSČM v minulém volebním období tolerovala. Úspěchy, kterými se teď hnutí ANO pyšní na billboardech, jsou podle ní zásluhou KSČM, která teď ve Sněmovně chybí.

Staré strany ztrácejí tisíce členů, netáhnou už ani hnutí

Domácí

Komunisté i soc. demokraté přitom na spojenectví s hnutím ANO hořce doplatili. Obě strany získaly tak malou podporu, že se po posledních volbách loni na podzim poprvé po 30 letech nedostaly do Sněmovny.

Skála na Hrad

Mandáty chtějí obhájit všichni místopředsedové, které zvolil na podzim mimořádný sjezd. Na něm z čela komunistů odešel dlouholetý předseda Vojtěch Filip.

Na sjezdu vystoupil i stranický kandidát na prezidenta Josef Skála, který rovněž znovu kandiduje na předsedu KSČM. Svou prezidentskou nominaci vnímá jako „kandidaturu za české vlastence na Hrad“.

KSČM vyzvala exposlance, aby dali straně půlku odchodného. Žádný to ale neudělal

Domácí

Skála kritizoval trestněprávní odpovědnost za „jiné názory“. Ta platí v případě, že někdo otevřeně schvaluje, popírá nebo ospravedlňuje ruskou invazi na Ukrajinu.

„Proto budujeme iniciativu zvanou PRAK - proti represi a kriminalizaci. Budujeme to s osobnostmi veřejného života, s intelektuály i několika signatáři Charty 77,“ oznámil Skála.

Reklama

Související články

Haló noviny budou týdeník

Po třech desítkách let končí koncem dubna vydávání komunistického deníku Haló noviny. Tento celostátně vydávaný stranický deník KSČM se podle dnešního...

Výběr článků

Načítám