Hlavní obsah

Komunisté předloží zákon o referendu k radarové základně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KSČM Vojtěch Filip příští týden opět předloží v Poslanecké sněmovně návrh zákona o referendu k radarové základně. Řekl to v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Jedná se o revidovanou verzi návrhu, kterou upravil podle připomínek Sněmovny. V úterý požádá o podpisy poslance ČSSD Zdeňka Jičínského a Hanu Šedivou, kteří předlohu podpořili už minule. Požádat o podporu chce i poslance vládní Strany zelených.

Na rozdíl od předchozí předlohy, podle které by se konalo referendum na základě rozhodnutí vlády nebo petice podepsané nejméně 200 000 občany, by podle nové verze mohlo referendum požadovat také krajské zastupitelstvo. Zákon o referendu by musela schválit dvoutřetinová většina poslanců i senátorů.

Podle Filipa je chybou, že se doposud nepodařilo přijmout zákon o obecném referendu. "Práva na přímou demokracii jsou zakotvena v ústavě," zdůraznil Filip.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek mu na ideu, že referendum může iniciovat krajské zastupitelstvo, namítl, že stanice bude ve vojenském prostoru a tam jsou jiná pravidla, než když jde o stavbu na území konkrétní obce. "K referendu se zatím nekloníme, ale kdyby se v průběhu jednání s Američany objevilo něco, co bude potřeba takto řešit, může to být jinak," řekl Čunek.

I lidovci ale mají problém s tím, když by šlo o čistě bilaterální smlouvu mezi ČR a USA. "Náš požadavek je zapojit evropské partnery," řekl Čunek.

Filipovi zejména vadí, že by na základně měli sloužit američtí vojáci: "Byla hrubá chyba, že na území ČSSR byli cizí vojáci a bude hrubá chyba, pokud tu budou zase. Každý cizí voják snižuje suverenitu státu a suverenita státu byla po roce 1968 snížena." Filip také zdůraznil, že v ČR už jeden radar NATO je. Připomenul rovněž, že ani ke vstupu do Severoatlantické aliance v roce 1999 se nekonalo referendum a členy paktu jsme se stali, i když politici občanům na přelomu roku let 1989 a 1990 slibovali, že už nebudeme členy žádných paktů.

Anketa

Souhlasíte s členstvím ČR v NATO?
Ano
37,2 %
Ne
62,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1767 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám