Hlavní obsah

Komunisté pomůžou ČSSD protlačit majetková přiznání

Právo, de

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Možnost, podle níž by za US-DEU mohli zaskočit v klíčových zákonech ve Sněmovně komunisté po boku soc. dem., nabyla v neděli konkrétnějších rysů. Místopředseda dolní komory parlamentu a Grebeníčkův vyzyvatel v souboji o šéfa KSČM Vojtěch Filip slíbil ČSSD podporu v boji proti šedé ekonomice.

Foto: Marie Mitášová

"Rodinné foto" zástupců neziskovek a donátorů

Článek

"Určitě podpoříme registrační pokladny. Chceme v každém případě, aby konečně nastal boj proti šedé ekonomice," řekl Filip v televizi Nova. Za nejdůležitější označil zákon o majetkových přiznáních. Podle poslance se o něj snažili komunisté už v roce 1990.

Kdyby tento zákon fungoval, nebylo by složité bojovat proti těm, kteří nelegálně nabyli majetek, okrádají na daních, nelegálně privatizovali či tunelovali, dodal Filip.

KDU a unie varovaly

Ohlášená podpora KSČM vyvolala nepříznivou odezvu u menších vládních stran. Šéf lidovců Miroslav Kalousek řekl, že pokud by prošel zákon v podobě, v které byl už dvakrát i hlasy KDU-ČSL zamítnut, pak je nepřijatelný. Vyslovil se pro přesné zkopírování koaličního kompromisu.

Jde mu o to, aby se nerozšířil počet registrovaného majetku, který je stejně už někde zaznamenán. Občan by měl podle Kalouska pouze "nahlásit jeho hodnotu, a to do budoucna, nikoliv zpětně". Pak to nepokládá za zbytečné otravování, vzkázal kritikům zákona. "Kdyby však část koalice podlehla pokušení s částí opozice prohlasovat něco rozsáhlejšího a tvrdšího, pak je to nepřijatelné a znamenalo by to dramatickou situaci," varoval Kalousek v televizi Prima.

Filipův protihráč v televizní diskusi a šéf poslanců US-DEU Karel Kühnl se vyslovil podobně: "Jakmile by se soc. dem. rozhodli, že jejich štěstí je ve spolupráci s komunisty, považoval bych to za tragédii. Už to jednou v historii zkusili a nedopadlo to pro ně dobře. Každopádně bych to považoval za okamžik, kdy přestává existovat daná vládní koalice."

Kühnl: nechceme diktát soc. dem.

Kühnl upozornil, že unie odmítá plošné přiznávání majetku. Dodal, že koalice bude ještě jednat a soc. dem. vzkázal: "Jakmile koalice dojde k výsledku dohodou, budeme tu dohodu hájit. To se týká i zákonů proti šedé ekonomice, pokud to nebude jednostranný diktátorský krok ČSSD." Dodal, že nemá obavu o všech deset hlasů US pro zákony, které budou spočívat na skutečné koaliční dohodě.

Také šéf US-DEU Petr Mareš ve svém dopise straníkům napsal: pokud se ukáže, že "již nejsme schopni ve vládě prosazovat svůj liberální program, nebo začnou-li naši koaliční partneři proti naší vůli prosazovat své kroky s komunistickou opozicí, čestně z vlády odejdeme".

Přiznání i pokladny sice uvádí vládní program, ale nijak je nevymezuje. Na konkrétních paragrafech si proto koalice může zlomit vaz. Navíc se k nim jen velmi neochotně hlásí dva rebelové, kteří již opustili US - Tomáš Vrbík a Marian Bielesz, takže koalice nemá dva hlasy jisté.

Premiér Vladimír Špidla a jeho zástupce Stanislav Gross přitom považují koaliční shodu v těchto bodech za klíč k udržení tříbarevné vládní sestavy, jinak budou hlasy lovit v opozici. Protože ODS tyto normy odmítá zůstává po ruce už jen KSČM.

Poslanec za ODS Oldřich Vojíř v neděli potvrdil stanovisko své strany: "Miloš Zeman přiznával, že úroveň (přiznávaného majetku) by měla být od 10 miliónů korun, zatímco vláda dneska mluví o 1,5 miliónu a zavádí presumpci viny. Pokud občan od státu nic nechce, chová se řádně a slušně, nechť ho stát neotravuje."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám