Hlavní obsah

Špidla chce jít proti zlodějně s ODS i KSČM

Právo, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve snaze prosadit v parlamentu vládní návrhy zákonů namířené proti šedé ekonomice bude ČSSD ochotna hledat podporu kdekoliv, a bude-li nutné, nejen v koalici, ale napříč celým politickým spektrem. Prohlásil to premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla.

Foto: Martin Popelář,NDM

Národní divadlo moravskoslezské získalo Cenu Divadelních novin. Bára Mišíková,Pavol Smolarik, David Šváb, Vendula Holičková. - Mluvci.

Článek

"Ty zákony jsou do té míry důležité, že naším cílem je jich dosáhnout. A v takovém případě se hledá podpora napříč. Říkám to jasně, otevřeně, nepochybně. Je to jeden z našich klíčových cílů. K tomu mobilizujeme všechny síly, které máme k dispozici. Výsledek hlasování uvidíte, důsledky hlasování uvidíte taky," řekl Špidla na dotaz, jak bude soc. dem. postupovat v případě, že nedostane podporu od všech členů klubu US-DEU ve Sněmovně.

Zároveň však dodal, že samotnou tuto otázku považuje za teoretickou. Premiér se přitom svým prohlášením o nutnosti hledat podporu napříč nepřímo vyslovil pro kooperaci s KSČM ve Sněmovně, protože ODS vyhlásila politiku nulové tolerance vládě.

Šéf komunistů Miroslav Grebeníček ale ve čtvrtek upozornil, že KSČM se do podpory vlády nehrne, neboť "ČSSD uskutečňuje protilidovou politiku". Komunisté by podle něj svůj postoj změnili za předpokladu, že by nastal obrat soc. dem. k levicovým hodnotám. Zatím však "nevidí průnik mezi praktikami vlády a volebním programem KSČM".

"Na zákonech stojí a padá koalice"

První místopředseda vlády a ČSSD Stanislav Gross v Lidovém domě v pátek uvedl, že na schválení zákonů proti šedé ekonomice stojí a padá současná vládní koalice. "Nevidím důvod, proč někdo, kdo myslí vážně boj s šedou ekonomikou, by takové zákony nemohl podpořit," řekl Gross.

Do skupiny zmíněných návrhů patří předlohy zákonů o majetkových přiznáních, kde se objevily výhrady US-DEU, o registračních pokladnách a o kolkování lihovin. Vláda ve středu odložila tento bod o čtrnáct dnů. Majetková přiznání mají podporu mnoha poslanců, dokazuje to i nedávné Poslanecké hlasování Novinek.

Gross a Špidla na tiskové konferenci demonstrovali shodu ve všech projednávaných problémech. Zcela nezvyklé bylo, že se Špidla několikrát důrazně vložil do Grossových slov s hlasitě vysloveným ano názorům svého prvního místopředsedy.

Stále platí Grossovo prohlášení ze začátku února, že v případě žádosti středočeské organizace ČSSD po trojích volbách v letošním roce je připraven kandidovat na šéfa strany na sjezdu, který se má konat za rok. Stejně tak platí Špidlovo odhodlání "rozdat si to na sjezdu s kýmkoliv".

Související články

Výběr článků

Načítám