Hlavní obsah

Koaliční sekyra byla zakopána, véčkaři se cítí jako na koni

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znesváření koaliční kohouti na čas zakopali válečnou sekyru a vláda jede dál. Kdo je vítězem série přestřelek mezi občanskými demokraty a véčkaři?

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

Zdá se, že nejlépe z nich vyšel šéf Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John. To samé však nelze říct o jeho vlivném stranickém kolegovi, ministru dopravy Vítu Bártovi. Jako po vyhrané „morální“ bitvě by se pak mohl cítit premiér a šéf ODS Petr Nečas, který si na Bártovi vymohl omluvu.

Bárta však text svého prohlášení formuloval velmi pečlivě tak, aby fakticky chybu nepřiznal. Omluvil se vlastně jen za to, že v rozhovoru s premiérem na přelomu loňského září a října nedostatečně vysvětlil okolnosti práce své bývalé agentury.

Zmíněné gesto nevyváží sérii předchozích premiérových proher. První politický zápas svedený kvůli kauze korupce na ministerstvu životního prostředí ODS prohrála, když se nejdříve Nečas postavil za tehdejšího ministra a místopředsedu strany Pavla Drobila, který byl záhy donucen k odstoupení.

Následně si véčkaři vymohli odstoupení policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Konečně přes výrazný Nečasův vzdor nakonec John jmenoval šéfem policie Petra Lessyho.

Je tedy otázka, jak dlouho smír v koalici vydrží. Ve hře jsou klíčové reformy (penzijní, zdravotnická, daňová...) a otázka, zda se VV přizpůsobí ODS a TOP 09, nebo budou účinně zlobit.

Jak hluboká je jáma?

Výstižně na dotaz, zda byla válečná sekyra skutečně zakopána, reagoval pro Právo šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Jistěže, pouze nevím, jestli hloubka hrobu odpovídá českým hřbitovním předpisům.“

Mnout ruce si může John, o jehož blížícím se konci na ministerstvu vnitra a v čele VV mluvili před dvěma měsíci ve skrytu i samotní véčkaři. Po vyvzdorování policejního prezidenta je ale znovu na koni a nic mu nebrání v březnu předsednické křeslo obhájit.

Naopak Bárta, který zatím mluvil do agendy všem ministrům VV a choval se jako skutečný vůdce strany, byl kauzou ABL v Praze 11 navenek přibrzděn. Platí to ale i pro zákulisní vliv?

„Bárta nemá vždy poslední slovo“

„Radkova hvězda postupně stoupá nahoru, on ustál ten obrovský tlak. Podařilo se mu prosadit protikorupční strategii, byl úspěšný v otázce policejního prezidenta. To mu dodalo na klidu a jistotě a je teď velmi silný předseda,“ řekl Právu poslanec VV Viktor Paggio. „Po záležitostech v médiích, když srovnávám s Radkem Johnem, tak u ministra Bárty to stoupání není.“

Místopředsedkyně VV Karolína Peake, která zvažuje kandidaturu na šéfku, pokud John obhajovat nebude, také uznává, že jeho pozice je nyní pevnější. „Výsledky z posledních dní utvrdí i veřejnost, že by měl být i nadále předsedou, a já ho v tom budu podporovat,“ řekla.

Podle ní je Bárta velice dominantní uvnitř VV i v koalici: „Vliv ve straně má značný, jako i další ministři, ale určitě to není tak, že co řekne Bárta, tak to bude. To bychom si my ženský nenechaly líbit. Řadu věcí si dá vymluvit a není to tak, že by měl vždy poslední slovo.“

O svůj vliv a stoupence ve straně ale Bárta kvůli kauze v Praze 11 určitě nepřišel. „On je výborný manažer a má spoustu dobrých nápadů a myslím, že ho ta kauza ve straně nepoškodí,“ dodal poslanec VV Michal Babák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám