Hlavní obsah

Koaliční politici vybídli Piráty k pokračování vládního spojenectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Politici musí podle vicepremiéra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše zvrátit trend strachu a frustrace, který v lidech vyvolávají aktuální krize spojené s válkou na Ukrajině a inflací. Bartoš to v sobotu řekl na celostátním fóru Pirátů. Premiér a předseda ODS Petr Fiala pak označil Piráty za významnou část vládní pětikoalice, s výzvou ke spolupráci se přidali i další koaliční partneři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany Pirátů Ivan Bartoš a předseda ODS Petr Fiala na celostátním fóru Pirátské strany v Liberci

Článek

„Česká republika a celý svět čelí řadě krizí, jež mají dopad na kvalitu života lidí, na trvale udržitelný rozvoj, který by měl být naším cílem. V lidech se objevuje strach, deziluze, často i frustrace,“ řekl Bartoš. Politici by se podle něj měli snažit o to, aby se tento trend podařilo zvrátit a do života lidí se vrátila naděje a perspektiva.

Fiala delegátům pirátského sjezdu řekl, že současná vláda nezklamala v řešení žádné z dosavadních krizí, které představovala koronavirová epidemie, růst cen energií nebo dopady války na Ukrajině, a postupně naplňuje společný program. „Naše vláda při řešení žádné z těchto krizí neselhala a Piráti byli pevnou a důležitou součástí naší vlády,“ řekl.

Koaliční spolupráci s Piráty označil premiér za „skutečné partnerství“, i když se v řadě názorů vládní strany liší. „Naše rozdíly se dají obrátit ve výhodu, pokud se dokážeme respektovat a vzájemně doplňovat,“ řekl Fiala.

Fiala: Poslední rok nebyl jednoduchý

Domácí

Věří v to, že se v koalici podaří zachovat atmosféru důvěry a spolupráce a že strany zůstanou spojenci pro prosazení nutných reforem veřejných financí a důchodů.

Vládní spojení pěti nejvýznamnějších demokratických sil v ČR označil Fiala za „svým způsobem mimořádné“ a jako reakci na stav, kdy bývalá vláda ANO a ČSSD rezignovala na odpovědnost za budoucnost.

„Extremismus a populismus, který jsme porazili ve volbách, nikam nezmizel. Naopak, vlivem současných krizí je ještě troufalejší a jeho nebezpečnost dále stoupá,“ řekl premiér. Podle něj jsou ve výhodě ti, kteří bezostyšně nabízejí líbivé a jednoduché odpovědi, ve výsledku nerealistické a škodlivé.

„Každý z nás musí přispět k tomu, abychom republiku ochránili před těmi, kdo ji neváhají obětovat pro svůj osobní prospěch,“ dodal Fiala.

I Piráti chtějí sahat na platy politiků. Týkat se to nemá ministrů

Domácí

K pokračujícímu spojenectví vyzvali Piráty a ocenili spolupráci s nimi také předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Pekarová Adamová na videozáznamu poukázala na potřebu zůstat v koalici „semknutí, jednotní, veřejně srozumitelní“ a „nevyklízet pole těm, kteří smýšlejí radikálně a extremisticky nebo jsou populističtí“.

Poprosila Piráty o podporu pro nepopulární, ale nutná opatření, aby se obnovila udržitelnost veřejných financí a penzí nebo zajistila dostupnost bydlení.

Jurečka až na třetí pokus

Rakušan ve videozdravici uvedl, že Piráti a Starostové jsou liberálnější, a jsou si proto bližší než partneři ze stran koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Stále nás toho víc spojuje než rozděluje,“ uvedl Rakušan.

Připustil, že se nepovedlo překonat některé důsledky toho, že Starostové z předloňského volebního spojenectví s Piráty získali preferenčními hlasy více poslanců.

Jurečka uvedl, že spolupráce s Piráty je „věcná a korektní“ a ve vzájemném respektu k rozdílným stanoviskům. „Neděláme populistická, líbivá řešení,“ uvedl Jurečka, jehož projev ze záznamu se organizátorům pirátského sjezdu povedlo přehrát až po poledni na třetí pokus.

Delegáti vyslechli také příspěvek předsedkyně Evropského parlamentu Roberty Metsolaové. Za Piráty do Liberce přijela předsedkyně Slovenských Pirátů Zuzana Šubová, která by ráda svou stranu letos také dostala do parlamentu.

Bartoš: Strategii na digitalizaci máme skvělou, s realizací je to horší

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám