Hlavní obsah

Koalice slíbila nezvyšovat daně

Nová vláda koalic Spolu a PirSTAN je po včerejšku o krok blíž. Šéfové pěti stran v pondělí tři hodiny před začátkem ustavující schůze Sněmovny podepsali koaliční smlouvu. Podle ní vznikne 18členný kabinet pod vedením šéfa ODS Petra Fialy a s pohodlnou většinou 108 poslanců ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lídři koalic Spolu a Pirátů se Starosty podepsali koaliční smlouvu a vládní programové prohlášení.

Článek

Koalice se ve smlouvě zavázala nezvyšovat daně, osekat dotace velkým podnikům, snížit počet úředníků nebo udělat důchodovou reformu. „Cesta ke stabilitě je v reformě výdajů státu, opatřeních proti střetu zájmů a korupci a efektivním nakládání s penězi, nikoli ve zvyšování daňové zátěže,“ stojí ve smlouvě.

Fiala po podpisu řekl, že Česko je ve zdravotní, hospodářské i ekonomické krizi a jeho vláda se to pokusí změnit. „Musí skončit ta agresivní, bezohledná, populistická politika neustálých výkřiků směrem k veřejnosti, zneklidňování lidí a urážení celých společenských skupin. Musíme se vrátit k tomu, že budeme diskutovat a naslouchat i názorům, s kterými třeba nesouhlasíme,“ řekl Fiala.

PŘEHLEDNĚ: Body koaliční smlouvy mezi SPOLU a PirSTAN

Domácí

Přislíbil, že nová vláda se bude snažit lépe hospodařit s penězi daňových poplatníků, stavět byty, silnice nebo snížit byrokracii.

Fiala nečeká Zemanovy ústrky

Fiala očekává, že dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) ihned po skončení ustavující schůze podá demisi. Předpokládá, že prezident Miloš Zeman ho jako lídra vítězné koalice Spolu pověří sestavením vlády nové. Fiala podle svých slov nemá signály, že by prezident, jak to dělal v minulosti, nějakého adepta na ministra odmítl.

Čeká nás těžké období a těžká práce, nikoli nějaké pofidérní užívání moci.
Vít Rakušan, předseda STAN

„Ústava v tomto směru mluví poměrně jasně. Je to předseda vlády, který předkládá návrh na jmenování členů vlády, a podle Ústavy by to mělo být tak, že to pan prezident bude akceptovat,“ řekl Fiala.

Koaliční smlouva počítá nejen s rozdělením křesel v budoucí vládě, ale i s posty ve vedení Sněmovny.

Plán nové koalice: Konec snů o kanálu Dunaj-Odra-Labe i dálniční úseky na 150 km/h

Domácí

Pekarová po podpisu smlouvy vypíchla tři priority: zkrotit zadlužení země, udržovat zahraničněpolitický směr na Evropskou unii a NATO a věnovat se poctivě ochraně klimatu a životního prostředí. „Jasně si uvědomujeme, že nepřicházíme vládnout, ale spravovat zemi pro všechny její občany,“ dodala Pekarová.

Předseda lidovců Marian Jurečka, o kterém se mluví jako o novém šéfovi resortu práce a sociálních věcí, poznamenal, že chtějí zlepšit situaci rodin. V koaliční smlouvě se např. píše, že nově by MPSV mělo mít v názvu i rodinu. Podle Jurečky nová vláda musí zlepšit atmosféru ve společnosti. „Musíme stavět mosty nejenom ty materiálové, ale i mosty mezi lidmi,“ řekl Jurečka.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš připomněl, že pokud vznikne jejich koaliční vláda, tak splní hlavní slib voličům, že zbaví moci Andreje Babiše.

Poslanec vzdal hold pradědovi a složil slib v kroji

Domácí

„Největší úkol, který si naše koalice daly, je dát budoucnost demokratické vládě a vytvořit budoucnost bez řádění oligarchů,“ dodal Bartoš. Piráti musí ještě koaliční smlouvu schválit v celopirátském referendu. V ostatních stranách smlouvu schválily stranické orgány již minulý týden.

Šéf STAN Vít Rakušan věří, že nezklamou lidi, kteří ve volbách jasně řekli, že chtějí změnu. „Čeká nás těžké období a těžká práce, nikoli nějaké pofidérní užívání moci,“ řekl Rakušan, který má být ministrem vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám