Hlavní obsah

Klienti sociálních služeb mohou od středy znovu na vycházky

Novinky, Klára Beranová
Praha

Klienti domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem mohou po přísném lockdownu znovu na vycházky, schválila v pondělí vláda. Pokud však opustí objekt či areál zařízení na déle než šest hodin, musejí po návratu na dva testy na covid-19. Na Twitteru to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: BEZ KOMENTÁŘE: V domově důchodců v Drážďanech to vypadá jako za socialismu

Článek

„Od zítra obnovujeme vycházky v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. Po návratu klienta z vycházky se bude sledovat jeho zdravotní stav, po vycházce delší než 6 hodin klient pobude pár dní na samostatném pokoji a podstoupí antigenní test,” napsala na Twitter ministryně.

Podmínkou také je, aby na vycházce používali klienti respirátor alespoň třídy FFP2 nebo KN95.

Seniory v domovech mohou od soboty znovu navštívit příbuzní

Domácí

Těm, co budou na vycházce déle, bude do 72 hodin od ukončení vycházky proveden první antigenní test, který bude zopakován za další tři až čtyři dny. V případě negativních výsledků obou testů bude izolace klienta ukončena.

Krátká vycházka bez následné izolace 

„Je mi jasné, že zvláště v době svátků je jakékoliv narušení kontaktů s blízkými obrovským náporem na psychiku. Umožnit klientům sociálních služeb strávit Vánoce se svou rodinou je teď asi ten největší dárek, který jim můžeme dát,” sdělila členka vlády.

Radost i zklamání: Senioři se po dvou měsících mohli shledat s blízkými

Domácí

Vycházka do šesti hodin pak bude umožněna, aniž by klient musel strávit několik dní na samostatném pokoji. Po návratu bude pouze bedlivě sledován, zda nemá příznaky koronaviru.

Zákaz návštěv a pohybu mimo areál domova platil už na jaře v první covidové vlně. Návštěvy vláda zakázala znovu od 9. října. Od soboty 5. prosince za obyvateli zařízení příbuzní a blízcí zas mohou přijít. Musí ale mít po celou dobu respirátor a také negativní test ne starší než 48 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám