Hlavní obsah

Klíčoví hygienici dostanou přidáno

Právo, pcl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepostradatelní zaměstnanci hygienické služby si mohou od ledna polepšit. Vláda v pondělí schválila nařízení, podle nějž se zařadí obor zdravotnictví a ochrana zdraví mezi ty obory státní služby, ve kterých mohou být služební místa označena jako klíčová.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ilustrační foto

Článek

Někteří hygienici tak budou moci pobírat až dvojnásobek platového tarifu, do kterého podle svého zařazení spadají.

Nařízení mimo jiné ruší zvláštní platovou stupnici, podle níž se určovaly výplaty lékařských pracovníků hygieny.

„Odměňování lékařských a nelékařských státních zaměstnanců se lišilo, přestože v konečném důsledku vykonávali stejné činnosti,“ vysvětlila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Hygiena těžko shání lidi, přilákat mají vyšší odměny

Domácí

U lékařů ochrany zdraví by mohlo dojít v důsledku toho ke snížení, ale tomu má zabránit přechodné ustanovení, v jehož rámci by jim měl výdělek zůstat zachován.

U hygieniků se také zvýší zvláštní příplatek, a to ze současných 500 až 1300 korun na 750 až 2500 korun.

Jasno však zatím stále není o valorizaci platů všech státních a veřejných zaměstnanců. Tam ministerstvo práce navrhuje plošné zvýšení pro všechny o 3000 korun, premiér Andrej Babiš (ANO) však hovořil o 3,5 procenta.

Kvůli tomu se mají sejít k jednání klíčoví ministři a odbory, avšak termín stále nebyl stanoven, sdělil Právu premiér Andrej Babiš (ANO).

Manévry v Praze. Dav policistů a hygieniků kontroloval hudební kluby

Domácí

„Zatím jediný termín, kdy uvidíme pana premiéra, je příští týden při jednání tripartity. Pokud chtějí využít tohoto okamžiku, mohou. Ale toto se zřejmě nechystá,“ řekl k tomu Právu šéf odborů Josef Středula.

Vláda v pondělí o požadavcích na zvýšení platů ve veřejném sektoru nejednala.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že bude o požadavku odborů na růst o 3000 korun měsíčně nejprve během tohoto týdne jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO), později v koalici.

Reklama

Výběr článků

Načítám