Hlavní obsah

Hygiena těžko shání lidi, přilákat mají vyšší odměny

Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Personální podmínky v hygienické službě nejsou ideální, situaci navíc zhoršila pandemie covidu. Proto se má způsob odměňování zaměstnanců hygieny změnit. Vyplývá to z novely nařízení vlády o platových poměrech státních zaměstnanců, kterou ministerstvo práce poslalo do připomínkového řízení.

Foto: Mapy.cz

Hygienická stanice v Plzni

Článek

„Navrhuje se zrušení stupnice, podle níž se určuje platový tarif lékařů ochrany veřejného zdraví, neboť se v praxi neosvědčila a vedla k vytváření nerovností mezi státními zaměstnanci jednotlivých krajských hygienických stanic,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Dostálek.

Nemocnice přidávají místa bez registrace

Domácí

Lepší podmínky pro nepostradatelné zaměstnance podle něj zajistí zařazení oboru zdravotnictví a ochrana zdraví mezi ty služby, ve kterých mohou být služební místa označena jako klíčová. To umožní určit jim platový tarif až na dvojnásobek nejvyššího tarifu v dané platové třídě. Nástupní plat lékařů s minimální praxí, kteří se rozhodnou nastoupit k hygienické službě, začíná podle současných tabulek na 33 840 korunách hrubého měsíčně.

Dále ministerstvo navrhuje změny zvláštního příplatku. Hygienici v terénu jsou podle něj totiž častěji vystaveni agresivitě kontrolovaných osob a výkon služby pro ně představuje značnou zátěž i s určitým rizikem ohrožení. „Rozmezí pro určení zvláštního příplatku se tak navrhuje zvýšit ze současných 500 až 1300 korun na 750 až 2500 Kč,“ dodal Dostálek.

Zastavit odliv

A důvody této změny? Podle Dostálka je především potřeba personálně stabilizovat hygienickou službu, která se dlouhodobě potýká s odlivem kvalifikovaných státních zaměstnanců, zejména lékařů a dalších zdravotnických pracovníků, což se významně zhoršilo i v souvislosti s pandemií covidu-19.

Třetina Čechů má nižší příjem než před pandemií

Finance

Jedná se podle něj ale o širší problém, kdy veřejná správa nemůže v případě vysokoškolsky vzdělaných odborníků platově konkurovat mzdové nabídce v soukromé sféře. „Opatření zajistí rovnější podmínky při odměňování lékařských a nelékařských státních zaměstnanců a navýšení platů těch zaměstnanců, kteří jsou pro výkon hygienické služby zcela nepostradatelní,“ dodal mluvčí.

Počet volných míst v hygieně se podle ministerstva zdravotnictví, pod něž spadá, momentálně pohybuje v rámci běžné fluktuace. Výjimkou je Praha a Středočeský kraj, kde je velká konkurence soukromého sektoru. Složitěji se hledají zejména lékaři, právníci nebo IT odborníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám