Hlavní obsah

Klaus zahájí jednání o vládě s ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v sobotu večer oznámil, že v pondělí zahájí s vítěznou stranou voleb - tedy s ODS - jednání o nové vládě. Myslí si, že lidé si přejí změnu a nechtějí pokračování uplynulých let.

Článek

Klaus také ocenil volební účast, která byla zhruba o deset procent vyšší než před čtyřmi lety.

Klaus poblahopřál ODS k vítězství a popřál jí úspěch při sestavování nového kabinetu. "Věřím, že politické strany budou v následujících dnech vzájemná povolební politická jednání vést zodpovědně," prohlásil prezident, který se netajil tím, že dal hlas mateřské ODS. Klaus před volbami řekl, že si přeje většinovou vládu.

Z dosavadních výsledků zatím není jasné, zda ODS může sestavit většinovou koalici s lidovci a zelenými.

"V tuto chvíli spekulovat nebudu, výsledky nejsou definitivní, mandáty se mohou pohnout o kousíček na jednu nebo na druhou stranu. O tom, jaké budou možné většinové koalice, spekulovat nechci," zdůraznil prezident, který má podle ústavy právo pověřit politika dle svého výběru sestavením nové vlády. Podle nepsaných zvyklostí je to předseda vítězné strany, letos tedy ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám